Under Brannsikkerhetskonferansen i Bergen fortalte McNamee om arbeidet med en modell for anslå bærekraften i bygninger som er motstandsdyktige brann.
– Dersom utformingen av bygget ikke er holistisk og godt integrert, og bygget ikke er tilstrekkelig vedlikeholdt innenfor gitte driftsparametere, kan det få utilsiktede konsekvenser – som kanskje ikke viser seg før lang tid etter bygging, sier hun.
– Vi trenger en modell
Man kan se på antall branner og hvor mye CO2 slippes ut som direkte følge av en brann og av slukningsarbeidet. Og hvor på klimafotavtrykket fra gjenoppbygging av det som brenner helt ned.
– Rådgivere argumenter ofte med at det er vanskelig å beregne hvilken effekt brannsikringstiltak har på bærekraft. Det er ikke enkelt, men man bør omfavne kompleksiteten. Og så må man samarbeide for å løse utfordringene, sier McNamee.

– Derfor må vi ha ha en metodikk, vi trenger en matematisk modell som kan vise at god brannsikkerhet også gir god bærekraft.
I SAFR-B prosjektet har McNamee og kollegene jobbet med å utvikle en slik modell. Metoden de falt ned på var en analytisk hierarkisk prosess (AHP), der man bryter ned komplekse, ustrukturerte problemer i komponentvariabler, og ordne variablene i en hierarkisk rekkefølge.
– Siden SAFR-B-rammeverket spør om den relative betydningen av brannsikkerhetsattributtene sammenlignet med bærekraftsattributtene til bygningssystemer og funksjoner, gir AHP en nyttig struktur, forklarer McNamee.
I arbeidet har de brukt Delphi-prosesser, der man kombinere kunnskap og vurderinger for å komme frem til en sannsynlig bilde av fremtiden gjennom spørreprosedyrer i flere omganger.
Case: Boligblokk i Malmø
De testet ut modellen i en Casestudie på leilighetsbygg i Malmø. Studien omfattet tre alternative sett med designvalg, testet mot hverandre. Bygg 1 var enkel 6-etasjers konstruksjon fra 1930-tallet, lite vedlikehold, ingen informasjon om brannsikkerhet. Bygg 2, var en 8-etasjes konstruksjon med prefabrikkert betong, avstand til nærmeste naboer, trefasade, brannklassifisert isolasjon, brannundervisning av beboere. Bygg 3 var som bygg 2, med tillegg av solcellepanel og ESS.
– Modellen et første-ordens beslutningsrammeverk for en middels høy leilighetsbygning. Casestudien viser at det er å se effekten av ulike designvalg på bærekraft og brannsikkerhet, sier McNamee.

SAFR-B har nå fått med to PhD-studenter som blant annet skall se på metodikken; er AHP best egnet, eller skal de bruke andre metodikker?
– Vi har laget et Proof of Consept. Nå skal vi jobbe videre med å gjøre modellen mer robust, sier McNamee.
– Da trenger vi å hente i flere eksperter, og å kjøre flere runder med Delphi-prosessen.
De satser på å utvide med flere bygningstyper som offentlig bygg og forretningsbygg. Modellen skal kunne skille på valg av ulike materialer og byggetyper – også om det er samme bruksområde. Etter hvert vil de også se på hvordan de kan implementere andre bærekraftparametere, som sosial holdbarhet.
– Dette er et første utkast til rammeverk for bygningens bærekraft og brannmotstand, men modellen er ikke ment å gi matematiske, endelige svar. Den skal danne grunnlag for diskusjoner der bærekrafteksperter og brannfaglige eksperter tar hensyn til hverandre – slik at de kan utveksle kompetanse og få tverrfaglig forståelse, sier McNamee.