Den store brannen på Sola setter i gang viktige debatter om brannsikkerhet i åpne parkeringshus. At det kun er krav til at konstruksjonen skal tåle 15 minutter brann før den raser sammen, gjør at det er viktig at brannvesenet raskt får varsel om at det brenner.
De fleste som bygger åpne parkeringshus har hittil lagt seg på minimumskravene – det vil si ingen tekniske installasjoner som kan varsle eller slokke eventuelle branntilløp. Men kanskje kan brannen på Sola få bygningseiere til å tenke i nye baner?
Brannen i Liverpool
Det var den store brannen i parkeringshuset i Liverpool i september 2017 som gjorde at Xavier Deckers og kollegaene hans i FESG i Ghent i Belgia innledet arbeidet med å utvikle en simuleringsmodell som viser hvordan en brann i et parkeringshus kan utvikle seg utfra forskjellige scenarier. FESG som står for Fire Engineering Solutions Ghent.
- Brannen i parkeringshuset i Liverpool ble stor. Over 1400 biler ble ødelagt. Dette parkeringshuset var heller ikke sprinklet. Det var mye vind, og det bidro til at brannen spredte seg til hele parkeringshuset, sier Deckers.
Det stilles ikke krav til branntekniske installasjoner i de åpne parkeringshusene i Belgia heller. Derfor er brannsikkerheten der tilsvarende dårlig som i Norge. Ønsket om bedre brannsikkerhet i disse anleggene var derfor motivasjonen for at FESG ønsket å utvikle et nytt verktøy.
Fullskalaforsøk
For å komme frem til verdier som skulle inn i simuleringsmodellen, gjennomførte Xavier Deckers og kollegaene hans en stor fullskalatest sammen med Universitet i Ghent og andre aktører i en oppbygget modell av et parkeringsanlegg med 60 biler parkert. De iverksatte ulike branner, og så på hvordan blant annet sprinkleranlegg ville begrense branntilløpene, hvilken betydning innsatstiden til brannvesenet hadde å si og hvordan vind og ventilasjon påvirket brannforløpet. Forsøkene ble også filmet.
FBIM
Resultatene av fullskalaforsøket ble lagt inn i simuleringsmodellen FBIM. For å simulere hvordan brannsikkerheten er i det aktuelle parkeringshuset, skal man legge inn areal på anlegget, antall biler det er plass til, hvilken type biler det er snakk om, hvor lang innsatstid brannvesenet vil ha, hvilken teknisk utrustning de har og hvilke branntekniske installasjoner som finnes i bygningen.
- Det er ikke lett å komme opp med gode akseptkriterier for en slik modell. Derfor kan man velge ulike løsninger for å se forskjellige scenarier. Blant annet kan man sette inn ulikt antall biler som er parkert i parkeringshuset, og variere mellom størrelser på kjøretøyene. Størrelse på bilen og type vil ha betydning for brannfaren. I Belgia har vi sett en utvikling i retning av stadig flere større SUVer, og dette påvirker brannenergien i bygningen, sier Deckers.
Brannvesenets innsatstid
Også hvor langt det er til nærmeste brannstasjon og hvor lang innsatstid mannskapene har, vil ha betydning for brannutviklingen og hvilke tekniske tiltak man bør installere.
- Er det for eksempel kort vei fra brannstasjonen og til parkeringshuset, holder det at brannvesenet får tidlig varsel om at det brenner. Da vil de være på plass før brannen får utvikle seg til en storbrann. Da er det ikke sikkert at det er nødvendig med slokkeanlegg, sier Xavier Deckers.
I Liverpool tok det lang tid før brannen ble varslet. Det var ikke brannalarm i bygningen, og derfor fikk den spre seg til store deler av bygningen før brannvesenet kom på plass.
Tekniske installasjoner
Det er heller ikke sikkert at for eksempel sprinkleranlegg er den beste løsningen i alle åpne parkeringshus.
- Fullskalatesten vår viste at hvis det er mye vind eller kraftig ventilasjon i bygget, så er det ikke sikkert at sprinkleranlegget vil ha noen særlig effekt på å slokke brannen, sier Xavier Deckers.
Men han understreker at det er viktig for brannvesenet at ikke temperaturen blir for høy. Da forhindrer man at brannen sprer seg raskt.
- Forsøkene våre viste også at færre sprinklerhoder enn man normalt dimensjonerer for kan være tilstrekkelig for å kontrollere brannen. Dette er viktig innspill å legge til grunn når man skal velge hvilke tekniske installasjoner som gir størst effekt når det gjelder god brannsikkerhet i parkeringshus, sier han.
Verktøyet kan brukes til mer enn bare å dimensjonere brannsikkerheten i parkeringshus.
- Man kan også bruke det i forbindelse med brannetterforskning etter en brann, sier Xavier Deckers.
Tilgjengelig i Norge
FBIM kom på markedet i fjor høst i Belgia. Deckers har merket interesse fra flere europeiske land, og har blant annet planer om å lansere det i Nederland om kort tid. Også Norge er interessert i å prøve ut dette verktøyet.
- Dette er veldig interessant. Det er utrolig at det ikke finnes noe tilsvarende på markedet allerede. Vi vil gjerne se nærmere på dette, sier Håkon Winterseth som er faglig leder i Firesafe som er det største brannrådgivningsfirmaet i Norge. Firesafe blir samarbeidsparter for denne løsningen i Norge.
Winterseth håper at storbrannen på Sola setter i gang positive prosesser som gjør at flere vil være interessert i å ruste opp brannsikkerheten i parkeringshusene sine - uavhengig av om det kommer krav om dette i regelverket eller ikke.