Konferansens hovedtema var bærekraft og brannsikkerhet. Man så på hvordan risikovurderinger bedre kan fange også de indirekte virkningene av en brann. Og på dokumentering av bærekraft og hvordan brannsikringstiltak skal komme inn i klimagassregnskap for bygninger.

Internasjonal ekspertise

En av de fremste ekspertene på området, Birgitte Messerschmidt – forskningsdirektør ved NFPA, påpekte hvordan en brann blir betraktet som et lokalt problem. – De direkte konsekvensene er også lokale, men de indirekte følgene av en brann påvirker både samfunn og klima – i et langt større omfang. Hun sa at det er viktig at både myndigheter og utbyggere forstår de potensielle samfunnskostnadene og klimatruslene fra en brann kan utgjøre.

Camille Vandervaeren, forsker ved SINTEF, snakket om metoder for klimagassregnskap for bygninger, med utgangspunkt i EU-direktivet EPBD, mens Margaret Mcnamee, professor in Fire Safety Engineering ved universitetet i Lund, fortalte hvordan de jobber med å bygge en modell for å beregne bærekraft ved å brannsikre bygninger.

Styreleder i BFO, Jørn Davidsen, satte pris på et program med godt faglig nivå. — Det var god variasjon i innleggene og høyt nivå på foreleserne. Det er nyttig å få innsikt i forskingsarbeidet i andre land, som USA og Sverige.

– Konferansen synliggjorde at vi trenger tverrfaglig samarbeid gjennom hele byggeprosessen. Det var godt oppmøte fra byggebransjen, med byggherrer, rådgivere og produktleverandører. Vi hadde gode samtaler og mange vil fortsette diskusjonene, sier Davidsen.

God spredningen i foredragene

Leder for programkomiteen, Jan Hantho, var også konfransier under konferansens første dag.

Foredragene kom inn på bærekraftig brannprosjektering, hvordan valg av slokkeanlegg påvirker klimagassutslipp og økonomi samt HMS og risiko og hva man må ta hensyn til når de  et bygg skal repareres etter at brannen er slokket.

Vi fikk høre hvilke hensyn man må ta når et gammelt kulturbygg som Den nationale Scene i Bergen skal restaureres. Med verneverdige bygg kommer det mange føringer hvordan brannsikringstiltak kan utformes og plasseres.

To danske karer fra Rockwool (som erstattet en norsk dame på podiet) snakket om hvilke utfordringer finnes med hensyn på dokumentasjon av brannisolasjon, mens Elisabeth Tennebø fra Nedre Romerike brann- og redningsvesen fortalte om boken Brann- og eksplosjonsvernloven. Boken  – som hun har skrevet sammen med Elin Olsen, Tina B. Hoff og Mari Hovland kan bli et nyttig verktøy for de som plikter å gjennomføre et systematisk sikkerhetsarbeid knyttet til brann- og eksplosjonsvernloven.

Deltagerne var engasjerte, og det var mange spørsmål fra salen. Også leverandørene som hadde stands under konferansen var fornøyde, de traff de rette folkene.

Programkomiteen for årets konferanse bestod av Nils Bergan fra Byggimpuls AS, Anders Sandmæl fra Brannfag AS og Jan Hantho fra HH Fire Eater Norge AS.

I løpet av konferansedagene ble det også avholdt årsmøte i Brannfaglig Fellesorganisasjon.