Det var stort engasjement på Brannsikkerhet 2020 i dag (foto: Synnøve Haram).
Gjermund Kaupang (foto: Synnøve Haram).

Dette var tema på samlingen Brannsikkerhet 2020 på Kompetansesenteret for brann- og driftspersonell i dag.

Noen mener at et kvalitetssystem er et system for å avdekke tidligere feil.

Mange hadde møtt opp for å høre på blant annet Gjermund Kaupang som er avdelingsleder bygg og eiendom for Drammen og Tønsberg hos WSP.

- De fleste feil er planlagt, og noen sier at et kvalitetssikringssystem er et system for å avdekke feil som er gjort tidligere, sa han.

Riktig bestillerkompetanse og god planlegging

Kaupang var tydelig på at riktig bestillerkompetanse er veldig viktig. Det samme er god planlegging.

- Og man må ikke tro at man har god tid til å bygge. Man trenger minst tre måneders testdrift i et stort og komplisert bygg for å se om alt fungerer som det skal. At man bruker fire dager for mye i begynnelsen av et prosjekt, kan bety at man blir fire uker forsinket i andre enden, sa Gjermund Kaupang.

Og det er særlig når prosjektet er forsinket at mange prøver å knipe inn på perioden for testdrift. Det er nemlig store forskjeller i hvor mye vekt man legger på testdriftsfasen.

- Det er viktig at den blir reell, og ikke noe man bare har på papiret, sier Kaupang.

Større aktører har klare rutiner på at de ikke overtar et bygg før testdriftsfasen er over.

- Dette bidrar til å skjerpe entreprenørene, sier Gjermund Kaupang.

Når bygget er overtatt av byggeier, så starter perioden med prøvedrift. Da er det byggeier som skal forsikre seg om at alt fungerer som det skal. Noen opererer med inntil 12 måneders prøvedrift før bygget er endelig overtatt.

Godt samspill

Han understreket også viktigheten av et godt samspill mellom entreprenører, byggeiere og brukere helt i starten av et byggeprosjekt.

Det kom også innspill fra deltakerne om at det finnes eksempler på aktører hvor leverandørene priser seg opp fordi de vet at prosjektet kommer til å bli forsinket, og at det blir dyrt for dem. Andre sa at det også skjer at det lempes på kravene også fra tiltakshaver fordi prosjektet ikke skal bli for dyrt, og ingen vil levere tjenester og produkter til prosjektet.

Når er bygget klart til bruk?

Det er mye som kan skjære seg i et byggeprosjekt, og det er mange eksempler på at det ikke er noen selvfølge at et bygg med feil og mangler ikke skal overleveres til eier.

- Gode og spesifiserte avtaler i forkant kan være en god ide. Da kan man unngå noen uheldige situasjoner, sier Kaupang.

Kaupang viste til en sak hvor domstolen avgjorde at lekkasje i et tak ikke var til hinder for at bygningseieren kunne ta bygget i bruk.

Det finnes også eksempler på at en kirke i Porsgrunn ble tatt i bruk til tross for store problemer med at ventilasjonsanleggene påvirker lydanlegget i kirken. Eksemplene på bygg med feil og mangler er mange.

Sertifisering

Også hva man får ut av å sertifisere seg, og hvordan dette kan brukes for å levere god kvalitet i prosjekter var tema på Brannsikkerhet 2020 i dag.

Neste samling blir i mars.