Mandag kveld, natt til tirsdag og tirsdag melder meteorologene om fare for styrtregn, lyn og torden mange steder.
Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene. 36 prosent tar ut strømmen til TV-en, 35 prosent gjør det samme med routeren eller internettboksen og 31 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen.
Det går frem av en landsrepresentativ spørreundersøkelse YouGov har utført på oppdrag for forsikringsselskapet If. 1012 personer fra hele landet har svart.
– 27 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsboksen. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Millionskader i august
Forsikringsbransjen registrerte 347 lynskader i august i fjor. I tillegg var det 317 «elektrisk fenomen»-skader, viser bransjetall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 34 millioner kroner bare denne måneden.
I spørreundersøkelsen svarer 7 prosent at de som regel reagerer med å bli redde under lyn og tordenvær, mens 18 prosent oppgir at det blir nervøse mens uværet står på.
– Det er heldigvis sjelden det slår rett ned i hus, understreker kommunikasjonssjefen i If.
– Men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner.
Det enkleste å gjøre der og da for å beskytte seg, er å trekke ut støpselet fra kontakten.
– Slik det har vært i all den tid. Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.
Finvern trenger grovvern
Det ble innført et absolutt krav til installasjon av overspenningsvern i alle nye elektriske anlegg fra og med 2012. Påbudet gjelder montering i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. If oppfordrer til ettermontering.
– Såkalte finvern som settes i kontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass, sier Clementz.
Seks prosent i undersøkelsen svarer at de har finvern plugget inn i enkelte stikkontakter.
Brannvernforeningens tips
-Trekk ut støpsel på elektrisk utstyr, tv og bredbånd. Ved kraftig lyn og torden vil vi også anbefale å avslutte lading av el-bilen, sier administrerende direktør, Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.
- Selv om godkjent installert ladeboks har overspenningsvern, som fører lynet bort, kan det ved kraftig lyn likevel gi skader på det elektriske i bilen. Så for å være på den sikre siden er det fornuftig å ikke lade i lyn og torden, sier han.
Brannvernforeningen anbefaler i likhet med IF overspenningsvern som et godt forebyggende tiltak mot brann i elektriske anlegg og lynskader.
- Ved lynnedslag kan det oppstå brann i boligen din lenge etter at tordenværet er over, selv der lynet har slått ned flere kilometer unna, sier Søtorp.
Søtorp medgir at skader på el-anlegg som følge av overspenning, ikke alltid er like lett å oppdage. Men dersom du opplever at sikringer og lyspærer går i tide og utide etter et tordenvær, bør el-anlegget kontrolleres av en autorisert installatør. Tilsvarende kan du oppleve at det elektriske i bilen ikke oppfører seg som det skal, det kan også være senskader etter lyn.
Hvis du bor ekstra utsatt til for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det også være lurt å montere en lynavleder. Benytt fagfolk til dette. Noen forsøker å montere lynavleder selv, og det kan gjøre vondt verre, påpeker Søtorp.
Kilder: IF, Brannvernforeningen