- Sogn brann og redning IKS ble på lik linje med alle andre brann- og redningsvesen i Norge plassert i et vakuum den 12. mars i år. Strenge restriksjoner, instrukser for smittevern, hjemmekontor og personell som bli isolert fra omverden var en utfordring som vi ikke hadde planlagt aktiviteter for, sier Torill Anita Segtnan som er leder for forebyggende avdeling i Sogn brann og redning IKS.

De første dagene var de opptatt av å ta unna oppgaver fra tidligere som ikke var blitt gjennomført.

- Men etter hvert som tiden gikk og vi så at dette kunne dra ut, ble det viktig å ikke miste kontakten med publikum – og særlig de utsatte gruppene våre, sier hun.

Hun sier at hun som avdelingsleder er heldig som har et knippe positive og initiativrike medarbeidere.

- Det tok ikke lang tid før det kom innspill. Feiermesternes Landsforening hadde lagt ut forslag til telefontilsyn til sine medlemmer. Telefontilsynet skulle fungere som et alternativ for boligtilsynet som feierne våre hadde tekt å gå. Dette mente vi var en god idé. Etter noe tilpassing av malen for tilsynet og diskusjoner omkring rutiner, ble det prøvd ut, sier hun.

Spørsmålene dreide seg om generelle brannforebyggende rutiner i en hjemmesituasjon. I tillegg ble det også spurt om varslingssystem, fyring, slokking, rømningsveier, øvelser og førstehjelp ved brannskade.

- Innholdet i samtalen skulle få publikum til å tenke gjennom sin egen brannsikkerhet når de ellers var hjemme og kunne ta seg tid til å se etter utstyr, øve og planlegge, sier Torill Anita Segtnan.

Positive tilbakemeldinger

Hun har fått mange positive tilbakemeldinger fra publikum.

- De har satt pris på at vi har tatt kontakt. Vi ga dette som et frivillig tilbud på linje med hjemmebesøkene i Aksjon boligbrann. Det dukket selvsagt opp noen som mente at dette var helt unødvendig, og noen ville ikke snakke med oss. Men det er jo ikke så ulikt de vanlige tilsynene feierne gjennomfører heller, sier hun.

Utvidet telefontilsynet til byggeiere

Når først tanken med telefontilsyn var sådd, så jobbet de litt videre med ideen om telefontilsyn også mot byggeiere.

- Vi hadde jo fanget opp at både særskilte brannobjekt og andre bygg, var delvis uten drift eller hadde fått endret drift etter at koronatiltakene var satt i gang. Da kunne det jo være greit å finne ut av om byggeierne fremdeles tok vare på bygningene sine. Telefontilsynet ble derfor omarbeidet til å dekke de byggetekniske forholdene, ettersyn og kontroll av installasjoner, samarbeid mellom eier og bruker, kartlegging av endring i brannrisikobildet og rutiner dersom en brann skulle oppstå, sier Segtnan.

- Vi ble enige om å starte med telefontilsyn mot kommunale eierrepresentanter fra Sogndal, Luster og Vik som ligger innenfor vårt område. Disse har ansvar for en stor del av bygningsmassen for mennesker i utsatte grupper. Vi fikk inntrykk av at det i stor grad er god kontroll fra eier sin side. I flere kommunale bygg har de også benyttet anledningen til å gjøre annet planlagt vedlikeholdsarbeid i bygninger som står helt eller delvis tomme. Det gjør at rutiner blir fulgt opp tross de spesielle omstendighetene vi er i, sier Torill Anita Segtnan.

Også tilsyn på andre bygg

Etter hvert har brannvesenet utvidet telefontilsynene også til andre bygg som er viktige ut fra spesiell drift eller ut fra bygningene sin egenverdi.

- Det omfatter blant annet kirkene våre, større handelssenter og et stort bygningskompleks som omfatter både høgskole, videregående skole og store treningsanlegg for Sogndal fotball. Alt i alt har vi fått et godt inntrykk av den generelle oppfølgingen for mange bygg gjennom disse samtalene. Noen små praktiske avklaringer har det også ført til, sier hun.

Må følges opp i etterkant

Hun sier videre at telefontilsyn aldri vil kunne dekke helt opp for de tiltakene som de normalt utfører.

- Det er likevel etter vår mening en måte å opprettholde en kontakt med publikum som kanskje får dem til å tenke en brannforebyggende tanke som de ellers ikke ville hatt, sier Torill Anita Segtnan.

Brannvesenet fører også kontroll over aktiviteten, slik at byggene kan følges opp fysisk i etterkant.

- Alle tilsynene blir ført opp i aktivitetslister som vi kan gå tilbake i senere for å få verifisert at opplysningene stemmer med de fysiske forholdene, sier Segtnan.

Brannforebygging når ut til enda flere

Ikke bare holder brannvesenet tilsynsarbeidet sitt i gang. Men den nye måten å organisere tilsynsarbeidet på har også ført til at samarbeidet har fått utvidet rekkevidde.

- I arbeidet med telefontilsynene til feierne ble Røde Kors sin besøkstjeneste kontaktet. Vi hadde fanget opp at de også hadde gått over til telefonkontakt med de personer som normalt får fysiske besøk. Vi formidlet derfor noen branntips som de kan ta med seg i samtalene sine. Når vi en gang kan ta opp igjen vanlig drift, ønsker vi å formalisere et samarbeid med besøkstjenesten, slik at vi kan gi tips om dem til mennesker i utsatte grupper, og de kan ta med noen brannforebyggende sjekkpunkt i sine besøk, sier Torill Anita Segtnan.