Sonja Frankal er koordinator i Branncast.
Eivind Holm Nøttveit er redaktør for Norges eneste podcast innenfor brannfaget.

Branncast er Norges første podcast som omhandler temaene brann og redning. Både fagpersonell og yrkesutøvere rundt om i landet blir intervjuet om ulike temaer.

Redaktør Eivind Holm Nøttveit (28) og koordinator Sonja Frankal (26), har så langt produsert 26 episoder siden mars 2020, og planlegger 16 nye episoder som publiseres hver mandag den kommende sesongen.

- Hvem er dere i Branncast?

- Sonja er fra Stavanger, jeg er fra Bergen og vi er begge Masterstudenter, sier Eivind Holm Nøttveit.

- Jeg studerer Master i risikostyring og sikkerhetsledelse på UIS (Universitetet i Stavanger) og Sonja studerer rettsvitenskap på UIB (Universitetet i Bergen). Vi har begge jobbet flere år i brannvesenet blant annet som konstabel og 110-operatør.

- Jeg har ikke jobbet innenfor brann og redning før, men synes feltet er viktig og det virker veldig givende å jobbe innenfor faget, sier Sonja Frankal.

- Hvorfor ble podcasten til?

- Vi startet podcasten for å modernisere og bli bedre kjent med brannfaget, sier Holm Nøttveit.

- Brannfaget er enormt stort og også brannkonstabler som jobber kun syv døgn i måneden, skal kunne veldig mye innenfor mange områder, forklarer han.

- Porteføljen til et brannvesen blir bare større og større, noe som gjør at det er stort press på hver enkel kommune, etat og ansatt. Ofte er det ikke økonomi, tid eller kunnskap til å øke innsikt og læring til brannvesenet, noe som gjør at flere brannvesen står i ro istedenfor å utvikle seg.

- God informasjonsdeling er løsningen på dette, sier Holm Nøttveit.

- At vi kan lære av hverandre og dele erfaringer. Det er kort sagt det Branncast ønsker å bidra med.

Holm Nøttveit og Frankal mener at det i bransjen er mye kunnskap som blir holdt tett mot brystet innen ulike etater, og at det er et problem at denne kunnskapen ikke blir delt. De spør seg hvorfor, og er i alle fall enige om at det ikke bidrar til utvikling.

- Oppfordringen fra oss og de vi intervjuer er: Kan du noe, del det, sier de.

Podcast-utviklerne ønsker å skape mer engasjement rundt faget. En stor del av det de holder på med er for å vekke interesse til nye og urørte temaer innen brann-faget. Kan de hjelpe med løsninger er det bonus.

Dette skjer fremover

- Hvilke temaer er på programmet den neste sesongen?

- Temaene for de neste episodene vil være veldig variert, så her må lytteren bare følge med. Vi kommer til å lage miniserier der temaene blir kortere, men informative, sier Holm Nøttveit hemmelighetsfullt.

- Hva tenker dere er det viktigste med denne kanalen?

- Det viktigste med en slik podcast er å dekke mulige faglige hull, og vekke interesse i faget. Vi er så utrolig heldige at vi har fått så flinke gjester på podcasten vår. Noe av det viktigste med en slik podcast er å gi flinke fagfolk en plattform og et talerør som gjør at de når ut til engasjerte lyttere. Brannfaget er utrolig stort og har en stor portefølje som blir bare større og større, sier Holm Nøttveit.

- Vi er også veldig heldige med lytterne våre som støtter oss underveis, det er derfor viktig for oss å imøtekomme deres ønsker om tema og innhold, legger han til.

Psykisk helse er tabu

- Lytterne våre er hovedsakelig brannpersonell. Alt fra beredskap til forebyggende. Vi ser også at flere fra helse og politi lytter på oss, i tillegg til noen eksterne som har lyst å bli en del av brannfaget, forklarer Holm Nøttveit.

- Hvilke temaer ser dere engasjerer bransjen mest?

- Vi har noen temaer som har vekket ekstra stor interesse som eksempelvis El-bil episoden med Rune Wiggo Johnsen fra TBRT (Trøndelag Brenn- og redningstjeneste). Dette tror jeg rett og slett er på grunn av at folk er litt usikker på El-bil, og Rune er etter min mening den beste formidleren av dette temaet i Norge.

- Andre temaer som har vekket stor interesse er episoder som handler om utrykning med Ernst Johannessen, eller episodene om psykisk helse. Vi mistenker at episoden om psykisk helse dekker et hull, et tema som fremstår flere steder som tabu, sier Holm Nøttveit.

- Episoden "Hvordan møte mennesker i krise" har også fått mye oppmerksomhet, her er det krisepsykolog Heidi Wittrup Djup som drøfter temaet grundig.

Holm Nøttveit og Frankal har store planer for fremtiden.

- Vi ønsker å utvide konseptet vårt ved å ta i bruk andre plattformer, blant annet YouTube og TikTok til å formidle vårt budskap på en litt mer visuell måte, avslutter de.