Mange av oss lar julebelysningen stå på om natta, og dette trekker både strøm og kan være brannfalig, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren, til NTB. Funnet kommer fra en undersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet.

- 45 prosent av kvinnene sier at de lar belysningen stå på om natta, eller når huset eller leiligheten står tom. Menn er litt flinkere til å slukke lysene, men ikke veldig, sier han.

Hvert år brenner det

Øren håper nordmenn også har de høye strømprisene i tankene, før de lar lyset stå på om natta i år.

- For hvem er det du lyser for? Naboene dine som sover? Spar heller strømmen og ta bort en brannrisiko, sier han.

- Det er veldig koselig å stå opp til tente lys på juletreet, i vinduskarmen eller rundt døra. Men vi ser hvert år at denne typen belysning tar fyr. Det vil du ikke skal skje mens du og dine sover, sier han.

Flere årsaker

Branneksperten viser fram en svidd adventstjerne.

- Denne tok fyr fordi papiret lå for tett mot pæra. Når slikt kan skje er rådet enkelt: Julebelysning skal ikke stå på om natta. Uten unntak, sier Øren.

- Det trenger ikke være noe du gjør feil, men på et eller annet tidspunkt blir belysningen gammel og moden for utskiftning. Dårlige ledninger eller rett og slett dårlige produkter er andre årsaker til julebranner, sier Frendeeksperten.

Tall fra Finans Norge viser at i 2020 betalte norske forsikringsselskap ut nesten 2,5 milliarder kroner etter brann i private bygninger og innbo.

Sjekk dette i dag

Branneksperten har noen klare tips som han håper du bruker allerede i dag.

Sjekk alle lys før du legger deg i kveld. Er det varmgang i kontakter eller koblinger? Da bør du bytte dem ut.

Begrens bruken av skjøteledninger og unngå seriekoblinger med flere skjøteledninger sammen. Merker du at lysstyrken i en flerarmet adventsstake er ustabil? Det er et tegn på at noe er galt. Da bør du bytte pærene, eller hele staken. Bytt gjerne til LED-pærer som ikke avgir varme. Branntrygg julepynt i glass og metall er gode alternativ. Ikke minst; slukk lysene når du legger deg eller går ut.

Kilde: NTB