Slokkeskum er effektivt for å slokke en brann. Blant annet gjør slokkeskum at man trenger mindre slokkevann for å slokke en brann. Men slokkeskum forurenser miljøet rundt. Derfor anbefales det både i forskningsrapporter og offentlige dokumenter og veiledninger at man fjerner dette slokkevannet etter innsatsen. Men per i dag er det ingen gode metoder for å få dette til. Men nå skjer det noe på fronten. RISE Research Institutes of Sweden inngått en avtale med den svenske forsvarsindustrien om å utvikle metoder og utstyr som gjør at man kan fjerne PFAS-kontaminert jord og vann. Prosjektet heter Testbed PFAS. Det er et samarbeid mellom RISE Försvarsmakten, Försvarets materielverk og Fortifikationsverket.
I tillegg til å finne metoder for å håndtere forurenset vann og jord, skal prosjektet også se om det er mulig å utvikle alternative slokkemetoder fritt for PFAS.
- Prosjektet skal bidra til samfunnets behov for realistiske og kostnadseffektive etterbehandlingsmetoder for PFAS-forurensning, samt utvikle alternative slokkemidler og slokkemetoder, sier Tove Mallin som er leder for prosjektet på RISE i en pressemelding.
Kilde til forurensning
Bruk av brannslokkeskum er den største kilden til PFAS-kontaminering av vann og jord. I henhold til en rapport fra Keml så anslår forsvarssektoren at 7-10 % av den totale PFAS-forurensningen i Sverige kommer fra slokkemiddel fra faste øvingsplasser for brannslokking. Rensning av avløp og avfallshåndtering av stoffet er betydelige sekundære kilder til forurensing. Andre utslippskilder i Sverige er industriell virksomhet samt forurensing fra skarpe brannslokkeinnsatser, står det å lese på RISE sine hjemmesider om prosjektet.
- Vi i forsvarssektoren tar nå et felles initiativ for å ta tak i problematikken og finne metoder og relevante løsninger for å bytte ut slokkemiddel som inneholder PFAS-stoff, begrense spredningen av stoffet, rensning og mulig sanering av PFAS-forurensede områder, sier Naznoush Habashian som er holdbarhetssjef i Försvarsmakten i pressemeldingen.
Det skal også gjennomføres en analyse hvor nye metoder og nye typer slokkemidler som utvikles i dette prosjektet ses i sammenheng med hvor effektive de er til å slokke brann og hvilken påvirkning de har på miljøet.
For mer informasjon om prosjektet, se https://www.ri.se/sv/press/ny-testbadd-att-rena-och-sanera-mark-fran-pfas