– 2019 ble et ganske rolig år for mannskapene til Sivilforsvaret. Men det er ikke noe som tilsier at behovet for Sivilforsvarets ressurser vil avta i årene framover, snarere tvert imot utfordringsbildet tatt i betraktning. Men vi forventer store årlige variasjoner, sier Tore Ketil Stårvik, som er sjef for Sivilforsvaret i Norge i en pressemelding.
De fleste oppdragene for Sivilforsvaret var knyttet til søk etter savnede personer. 45 av oppdragene deres handlet om søk etter savnede personer. 27 ganger var de med i forbindelse med innsats i skogbranner. 71 ganger gav de bistand til politiet i forbindelse med ulike oppdrag. Brannvesenet gjorde bruk av Sivilforsvaret i 49 oppdrag i fjor.
Den største aksjonen Sivilforsvaret bidro på var i forbindelse redningsaksjonen av cruiseskipet "Viking Sky". I tillegg var det en stor skogbrann i Rogaland og leteaksjon i Nord-Trøndelag. Sivilforsvaret la ned over 2 000 innsatstimer i disse oppdragene.
Veslemannen
Siden 2014 har Sivilforsvaret også hatt oppgaver i forbindelse med vakthold og sikring når fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har vært spesielt ustabilt. Totalt har 522 personer fra Sivilforsvaret deltatt med totalt 6 920 timer i dette arbeidet.
Atomberedskap
Sivilforsvaret er også en del av landets atomberedskap, og ufører rutinemessige målinger av bakgrunnsstråling på flere hundre målepunkter over hele landet. I fjor ble det gjennomført 1 070 referansemålinger som ble rapportert til Statens Strålevern. Disse målingene utgjør grunnlag for å se om det er endringer i bakgrunnsstrålingen over tid.
Mer omfattende innsatser
Sivilforsvaret brukes i mange ulike sammenhenger. I tillegg til leteaksjoner, skogbranner og fjellsikring, blir de engasjert i forbindelse med industribranner, flom, bortfall av strøm, vann og telekommunikasjon, båtulykker, helikopterstyrt, skred, uvær og alvorlig kriminalitet. Oppdrag i forbindelse med vakthold, sikring, samband og kommunikasjon, telt, lys og varme er blant oppgavene som har økt de senere årene.
– Sivilforsvarets mannskaper har breddekompetanse som gjør at de kan brukes til mange forskjellige oppdrag når små og store kriser oppstår. Totalt kostet innsatsene til Sivilforsvaret i 2019 litt over 4,3 millioner kroner, sier Stårvik.
Mobile forsterkningsenheter
I perioden 2015 til 2018 etablerte Sivilforsvaret seks nasjonale mobile forsterkningsenheter. Disse kan sendes rundt i hele landet ved store og komplekse hendelser. Det er Justis- og beredskapsdepartementet som har bevilget penger til denne etableringen.
– De nye operative avdelingene består av håndplukkede mannskaper og utgjør et viktig bidrag ved blant annet store branner, flommer, ekstremvær og naturkatastrofer, sier Tore Ketil Stårvik.
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
https://www.sivilforsvaret.no/aktuelt/2020/136-innsatser-i-2019-for-sivilforsvaret/