Det er Brandforsk i Sverige som sammen med Region Stockholm, og forskere ved Brandskyddslaget, Lunds Universitet og University of Cantebury som står bak prosjektet.
Det ble gjennomført fire ulike scenarier med VR - det vil si "virtual reality", hvor forsøkspersonene fikk ulike typer av informasjon og veiledning. Dette prosjektet er en videreføring av tidligere forskningsprosjekt som er gjort i Sverige.
Svært få ville bruke heisen
Når de fikk lite eller ingen informasjon, så viste forsøkene at svært få av personene ønsket å bruke heisen til å evakuere ut fra stasjonen. Kun 3 % av de som deltok ønsket det.
Om deltakerne imidlertid fikk informasjon og veiledning om at heisen kunne brukes til å rømme ut, så var det flere som ønsket å benytte heisen til evakuering. Blant annet viste talevarsling seg å være viktig i forhold til hvorvidt deltakerne ønsket å bruke heisen eller ikke.
Forsøkene viste også at terskelen for å vente på heisen for å komme seg ut er svært lav. Så å si ingen ville vente mer enn ett minutt før de valgte trappene for å komme seg ut istedenfor.
Forsøkene viste også at om de får informasjon om hvor lenge det er til heisen ankommer, så er de mer villige til å vente på heisen.
Brukes til prosjektering
Resultatene fra forskningsprosjektet kan legges til grunn i prosjektering og utforming av informasjonssystemer til heisanlegg i underjordiske stasjonsanlegg. Trolig er mange av erfaringene fra Sverige overførbare også til Norge.