I sommer tok Nina Reitan over som administrerende direktør for RISE Fire Research i Trondheim. Hun har ikke en bakgrunn som skulle tilsi at hun skulle ende opp som leder for brannforskerne her til lands. Hun jobbet 9 år i reklamebransjen før hun tok en doktorgrad i medisinsk teknologi fra NTNU. I 2012 kom hun til daværende SINTEF Norges branntekniske laboratorium, og jobbet med branntester, forskning og forskningsledelse. 1. juli tok hun over som leder av virksomheten. Hun stortrives med å jobbe i RISE Fire Research.

- Det er svært givende å jobbe i RISE. Det er en spennende arbeidsplass med en viktig samfunnsoppgave. Vi jobber hele tiden for gode løsninger og økt brannsikkerhet i et samfunn som utvikler og endrer seg i raskt tempo. Å få muligheten til å jobbe med innovasjon, i tett samarbeid med industri, forskningspartnere og myndigheter, er noe av det som driver meg, sier hun.

Hun trives godt med brannforskning fordi det er en spennende kombinasjon av eksperimentelle brannforsøk på laboratoriet og teoretisk arbeid.

Flinke ansatte

Og er det lett å lede forskere som har spisskompetanse på sitt eget fagfelt, og kanskje sterke meninger om hva som skal prioriteres fra ledelsen?

Nina Reitan syns det både er inspirerende, spennende og utfordrende å lede de ansatte ved RISE, og hun skryter av sine ansatte.

- Vi har mange dyktige ansatte som arbeider for brannsikkerhet innenfor mange ulike samfunnsområder. Fagmiljøet er dynamisk, og vi må til enhver tid å utvikle vår kompetanse og faginnsikt i takt med den raske teknologiske utviklingen og endringer i samfunnet. Dette er selvfølgelig også utfordrende, men oppdatert kunnskap om nye brannrelaterte problemstillinger er kritisk for å finne gode løsninger, sier hun.

Hun sier videre at de ansatte både er nysgjerrige og selvgående.

- De har en veldig god kombinasjon av teoretisk og eksperimentell kompetanse som gjør det mulig for oss å være i kunnskapsfronten til enhver tid. Derfor kan vi levere tjenester med høy ekspertise til samfunn og næringsliv, sier hun.

Ny giv for brannforskningen

Reitan tar over RISE Fire Research i en svært spennende tid for institusjonen. Tidligere leder for RISE Fire Research, Paul Halle Zahl Pedersen har vært åpen på at det ofte har vært vanskelige kår for forskningsinstitusjonen økonomisk, og at prosjektene har vært litt «hånd til munn» når det gjelder finansiering. Nå er det ny giv, og stor satsning på brannforskning i Norge. Med utgangspunkt i en stor gave fra Gjensidigestiftelsen og «Det store Brannløftet», har Norges Forskningsråd bevilget 30 millioner kroner til opprettelsen av Fire Research and Innovation Centre – FRIC – som koordineres av RISE Fire Research, med SINTEF og NTNU som forskningspartnere, og med medfinansiering fra både forskningspartnerne og brukerpartnere.

- Brann har ikke tidligere vært et prioritert område i forskningsprogrammer, så etableringen av FRIC er en svært positiv utvikling for brannforskningen - ikke bare for brannlaben, men for hele brann-Norge. Med FRIC har Forskningsrådet endelig satt brann på agendaen. Likevel er det fremdeles, som du nevner, økonomisk utfordrende å drive en forskningsvirksomhet uten basisbevilgning. Brannlaben må derfor fortsette å sette søkelys på behovet for brannforskning og skape gode prosjekter, slik at det fremover bevilges mer midler til å heve og opprettholde brannsikkerheten i samfunnet, sier Reitan.

- Hva er de største forandringene hos RISE fra du begynte i 2012 og frem til i dag?

- Det er ganske store forandringer fra 2012 og frem til i dag. Spesielt har vi i de senere år utvidet forskningsaktiviteten betydelig både nasjonalt og internasjonalt, og har fått tildelinger fra åpne forskningsprogrammer i Forskningsrådet og EU. Samfunnets utvikling i retning av renere energi har også gitt oss en ny bredde i forskningen. Opprettelsen av FRIC i mars er selvfølgelig en svært viktig endring. Gjennom FRIC vil vi få til mye bra forskning for brann-Norge i årene fremover, sier hun.

Tradisjonsrik historie

RISE Fire Research er en tradisjonsrik virksomhet som startet opp i 1934. Frem til 2014 het det SINTEF Norges branntekniske laboratorium, og var heleid av SINTEF. I 2014 inngikk instituttet et samarbeid med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som kjøpte 70 % av virksomheten, mens SINTEF har beholdt 30 %. Brannlaben skiftet da navn til SP Fire Research. I 2016 ble SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Swedish ICT og Innventia i Sverige sammenslått, og RISE Research Institutes of Sweden oppsto. Den norske delen av virksomheten fikk da navnet RISE Fire Research AS. Avdelingen i Trondheim er nå en del av verdens største forskningsmiljø innenfor brannfaget.

Brannsikkerhet på samfunnsagendaen

- Er det noe du spesielt «brenner» for å få gjennomført ved RISE?

- Jeg ønsker å sette brannsikkerhet ytterligere på agendaen! Brannlaben har en lang og god tradisjon, og har alltid hatt en viktig rolle som testlaboratorium og brannteknisk kompetansesenter i Norge. Men selv om brannsikkerheten i Norge generelt er god, er det fremdeles kunnskapshull og forbedringspotensialer. I Norge har vi nasjonale mål om å redusere tap av materielle verdier, å unngå branner som lammer kritiske samfunnsfunksjoner, og ikke minst; færre omkomne i brann. Vi trenger mer kunnskap, nye løsninger og økt innsats for å nå disse målene. I det ligger målrettede tiltak for å hindre at brann oppstår og for å begrense at branner får store konsekvenser. Det er derfor viktig at vi som forskermiljø ligger i forkant. Vi må alltid ha oppdatert kunnskap om brannrelaterte problemstillinger som oppstår i forbindelse med utvikling av ny teknologi og nye måter å bo og leve på. Det er veldig stort fokus på utvikling og innovasjon i samfunnet, og RISE Fire Research skal være en innovasjonspartner. I det ligger at myndigheter og industri må forstå at å ta hensyn til brannsikkerhet på et tidlig stadium ikke bremser den teknologiske utviklingen, men gjør at vi kan utvikle metoder og løsninger som bidrar til at vi raskt kan ta i bruk ny teknologi på en trygg måte, sier Nina Reitan.

- At det nå er så mye positivt som skjer når det gjelder bevilgninger og oppbygging av FRIC, gjør dette det enklere å få gjennomført planene dere har?

- At vi har styrket vår posisjon som forskningsaktør nasjonalt og internasjonalt, gjør det lettere å øke forskningsporteføljen i enda større grad. FRIC og våre andre prosjekter gjør oss synlige. Det gjør at vi i større grad enn tidligere blir kontaktet av aktører som ser at det er viktig å tenke på brannsikkerhet i sine prosjekter, enten det er i forbindelse med utvikling av nye materialer, implementering av nye teknologi eller vurderinger av regelverk. Det er en positiv utvikling, sier hun.

Mer kunnskap nødvendig

- Har dere prosjekter som dere lenge har hatt lyst til å ta fatt på, og som dere nå får anledning til å realisere?

- Vi har svært gode prosjekter gående nå innenfor brannsikkerhet både til sjøs og på land. Det er imidlertid fremdeles mange kunnskapshull som ikke dekkes av disse prosjektene. Vi må derfor fortsette å skape samarbeid med viktige aktører, og søke om finansiering til prosjekter som er viktige for økt brannsikkerhet, sier Nina Reitan.

- Er det også litt "skummelt" at dere får så mange muligheter?

- Nei, det er veldig gøy og positivt at vi får flere muligheter. Våre ansatte er sterke fagpersoner, og økte muligheter gir jo en større frihet til at de kan skape arbeid innenfor fagområdene de er interesserte i. Samtidig har vi hatt svært mye å gjøre på forskningsfronten i år. Vi jobber derfor med å rekruttere flere ansatte. Så er det noen der ute som ønsker å jobbe med spennende brannforsøk og samfunnssikkerhet, er det bare å ta kontakt med oss, sier hun.

- Opplever dere både positivt og negativt press fra omgivelsene på hva de syns at dere bør jobbe med?

- Vi synes det er udelt positivt når omgivelsene engasjerer seg i det vi gjør. Vi er fageksperter, og trenger godt samarbeid og god dialog med myndigheter og næringsliv for at vi skal kunne se og forstå aktuelle problemstillinger i samfunnet. Da sikrer vi at forskningen vår blir relevant, og at resultatene blir brukt i praksis. Jeg må fremheve det gode samarbeidet vi har med brannvesenet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK)m som alle vet mye om hvilke utfordringer som bør løses, både når det gjelder regelverk, forebygging og beredskap, sier hun.

Godt samarbeid mellom Sverige og Norge

Hun skryter også av samarbeidet både med RISE i Sverige og SINTEF i Norge.

- Vi samarbeider godt med begge våre eiere, både RISE i Sverige og SINTEF i Norge. Vi har flere felles prosjekter med dem, ser hun.

Hun er glad for at RISE Fire Research har store og synlige eiere.

- Svenskene ser jo at vi har fått til mye bra i Norge, og de vil veldig gjerne samarbeide med FRIC-senteret fremover. Så her kan vi få til mye bra. Et samarbeid mellom Norge og Sverige gir også mulighet for prosjekter der vi kan sammenligne regelverk og tiltak på tvers av landegrensene, sier hun.

Veien videre

Nina Reitan sier det er veldig bra at det er bevilget midler til forskningssenteret FRIC.

- Men det er ikke nok. Det må bevilges mer midler til brannforskning, fordi det skjer store endringer i samfunnet nå. For eksempel benytter vi batterier og hydrogen i transport til sjøs og på vei, vi bygger stadig høyere bygninger og vi får flere hjemmeboende eldre i fremtiden. Vi trenger pålitelig branndeteksjon- og varsling, effektive slokkesystemer, robuste bygninger, fungerende velferdsteknologi og gode metoder for prosjektering som hele tiden er tilpasset nye måter å leve på. Både når det gjelder nye teknologiske løsninger og løsninger for økt effektivitet i slokkeinnsats, er behovet for kunnskap sterkt for å nå visjonen om at ingen skal omkomme i brann, sier hun.

Derfor må RISE Fire Research fortsette å forske på alle brannrelaterte problemstillinger i samfunnet videre fremover også.

- En viktig oppgave er å bidra til sikker implementering av nye materialer og ny teknologi. Vi skal sørge for at kunnskapen om brannsikkerhet, relevansen av regelverket og gode prosedyrer henger med i den raske teknologiske utviklingen og de store samfunnsendringene vi ser i forbindelse med klimaendringene. Dette er bare noen av mange spennende oppgaver jeg gleder meg til å ta fatt på sammen med våre dyktige ansatte og våre samarbeidspartnere. Jeg har stor tro på at vi skal få til noe veldig bra fremover, avslutter hun.