Østersjørådet (CBSS) er et regionalt samarbeidsråd for landene rundt Østersjøen. Det ble grunnlagt i 1992, og består av elleve medlemmer: Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Sverige og Europakommisjonen.

Russland er ikke lenger medlem i rådet, etter å ha blitt suspendert etter invasjonen i Ukraina.

– Samfunnet må styrke motstandsdyktigheten mot en rekke trusler. Krigen i Ukraina og pandemien har betydningen av sivilsamfunnenes innsats og samarbeid, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB, i en pressemelding.

Norge overtok i fjor sommer presidentskapet i Østersjørådet fra Litauen. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har i denne perioden prioritert forebygging og internasjonalt samarbeid, med særlig vekt på naturfarer, klimaendringer og industrisikkerhet.

Om kort tid tar Tyskland over stafettpinnen.

En bro mellom landene

I år har CBSS markert sitt 30-årsjubileum. Siden oppstarten i 1992 har CBSS vært en bro mellom EU og ikke-EU medlemsland og en drivkraft for multilateralt samarbeid i Østersjøregionen. Samarbeidet landene i mellom er fokusert på de globale langsiktige målene som FNs bærekraftsmål, (SDG) og overført dette til politiske og konkrete handlinger.

– Både samarbeidsarenaer, formelle avtaler og frivillig innsats må til for å tape et samfunn gjennom kriser, sier Aarsæther.

Møtet ble avsluttet med at de respektive direktørene signerte en felleserklæring om videre samarbeid om samfunnssikkerhet og beredskap. Denne følger opp erklæringen fra utenriksministerne i medlemslandene som møttes i Kristiansand 24. mai.

Erklæringen fra den 19. CBSS-ministersesjonen kan du finne her.