Omtrent 38 % av Norges areal består av skog. Mange bygninger ligger i nærheten av, eller er omkranset av slik natur. I denne randsonen mellom natur og bebyggelse (kjent som Wildland-Urban Interface (WUI)), vil en skogbrann/annen naturbrann (også kalt randsonebrann) kunne gjøre stor skade på bygninger og infrastruktur. I Norge har vi tradisjon for å bygge hus og hytter i trematerialer, noe som gir ekstra sårbarhet i våre randsoner.

Ragni Fjellgaard Mikalsen
– Nå i påskeuka er det mange som drar på hytta, og det er en fin anledning for å gjøre området rundt hytta litt mer brannsikkert med tipsene fra veilederen, sier Ragni Fjellgaard Mikalsen, prosjektleder for Treeads WUI. (Foto: RISE Fire Research)

Tilpasset norske forhold

Et EU-finansiert forsknings- og innovasjonsprosjekt (TREEADS), med deltagelse fra en rekke EU-land, har nå utviklet Norges første randsoneveileder. Veilederen skal bidra til å styrke motstandsdyktigheten mot naturbranner i nærheten av bebyggelse.

Utviklingen av veilederen bygger på en omfattende prosess som inkluderer en litteraturgjennomgang av WUI-anbefalinger fra land som USA, Canada og Sverige. Dette dannet grunnlaget for en liste over relevante temaer og anbefalinger, som videre ble utviklet gjennom fysiske arbeidsmøter med interessenter, spørreundersøkelser og ekspertkonsultasjoner. For å sikre relevans for norske forhold ble anbefalingene tilpasset nasjonale byggetradisjoner og erfaringer fra tidligere branner, feltarbeid og laboratorieeksperimenter.

Veilederen er rettet mot innbyggere som bor i randsonen mellom natur og bebyggelse, og den gir konkrete tiltak for hvordan man kan beskytte bebyggelse mot naturbranner.

– Tiltakene som anbefales i rapporten for forebygging av randsonebranner, vil være viktige bidrag for å øke brannsikkerheten rundt bebyggelse som grenser mot mulig skogbrann, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør DSB.

Les hele forskningsrapporten her.