Forslaget til ny standard heter prNS 3912 Utvendig brannbeskyttelse av bygninger.

- Utkastet gir en metode for å planlegge tak og fasader slik at de motstår et valgt brannscenario ute. Metoden skiller på branner som truer tett og lav trehusbebyggelse, branner som blir påtent, branner som truer spredt bebyggelse i brennbart terreng, samt brannspredning fra nabobygg. Utkastet dekker både aktiv og passiv beskyttelse, samt kombinasjoner, sier Geir Jensen som er seniorrådgiver i COWI.

Forutsigbar brannsikring

Hensikten med den nye standarden er at det skal bli forutsigbart å sikre mot at en utvendig brann brenner seg igjennom bygningskonstruksjonen, skjuler seg i konstruksjonen eller brenner igjennom et rom og sprer seg til flere etasjer.

- Komiteen har som mål at planlagt ytelse til beskyttelse skal angi klasser der slike finnes. I tillegg at det skal benyttes tilgjengelige og anerkjente standarder for ytelser til alle utvendige bygningselementer. Ved at planlegger angir kategori for branneksponering samt ytelser og utførelse for alle elementer i «brannskallet», blir det mulig å kontrollere dokumentasjonen. Det er laget enkle tabeller for planlegger og kontrollerende, sier Jensen.

Regelverket sier lite om utvendig beskyttelse

Bakgrunnen til at Standard Norge nå har tatt initiativ til å lage en egen standard som tar for seg utvendig beskyttelse av bygninger mot brann er at dette er lite omtalt i regelverket. Det planlegges også utfra svært forskjellige forutsetninger i ulike prosjekter.

- Omlag en femdel av bygningsbranner oppstår eller spres ute. Totalskade skjer ofte, og for næringsbygg er forsikringstapene store. Ofte er det ikke tenkt på skallet som helhet. Elementene har ulik brannmotstand, og særlig tilslutninger blir svake punkt. I tillegg til en standardmetodikk for å oppnå kontrollerbar dokumentasjon og homogen ytelse, introduserer standarden også terminologi, sier Geir Jensen.

Utkastet til første utgaven inneholder også omfattende informative vedlegg.

- Standarden skal ikke være i konflikt med TEK, VTEK eller brannforebyggende-forskriften, men komplettere disse, sier Jensen.

Krav til slokkeanlegg

Gjennom arbeidet med standarden ble det avklart ytelser til utvendige slokkeanlegg, og hvilke standarder som gjelder for ulike system.

- Dette er noe vi lenge har savnet, og som har vært mye omdiskutert. Det er frambrakt testresultat for hvordan brann spres i høye trevegger, hva som kreves for å slokke dem og hvordan kledning kan forsterkes mot gjennombrenning. Det er utviklet en fullskala test med utvendig hjørne som kan benyttes ved behov for å dokumentere ytelse til aktiv eller passiv beskyttelse separat eller samlet. En kan velge i to størrelser branner som oppstår inntil fasade, avslutter Geir Jensen.

Standarden skal igjennom flere ledd før den er vedtatt.