Forsøkene tilknyttet den nye rapporten «Brann i holrom bak royaloljebehandla kledning av furu», ble fullført i høst ved RISE Fire Researchs laboratorium i Trondheim, og er utført på oppdrag fra Talgø MøreTre AS, Alvdal Skurlag AS, Marnar Bruk AS og Boligprodusentenes Forening.
Rapporten inneholder målinger, observasjoner og resultater fra til sammen 30 forsøk med brann i hulrommet mellom ytterkledning av tre og vindsperre. Hensikten har vært å undersøke hvordan ulike parametre som materialbruk og geometri påvirker branner i dette hulrommet. Dette er gjort ved å bruke både royalbehandlet og ubehandlet kledning av furu, vindsperre med to ulike brannklasser og to ulike typer lekting i ulike kombinasjoner.
Rapporten har konkludert med at overflatebehandlingen ikke har noe å si for et brannforløp bak kledningen. Ulike typer vindsperrer og byggemåte har mer å si for brannforløpet.
«Det blei ikkje funne nokon samanheng mellom royaloljebehandlinga av trevirket og hastigheit på temperaturstigning i holrommet i denne forsøksserien. Det blei derimot funne statistisk signifikant skilnad mellom liggjande og ståande kleding, der liggjande kledning gav raskare temperaturauke oppover i holrommet enn ståande», heter det i rapporten.
- Ble dere overrasket over noen av resultatene fra de ulike hypotesene, eller var resultatene som forventet?
- Det var overraskende at brannutviklingen i hulrommet bak kledningen så ut til å være styrt i hovedsak av tilgangen på luft, og at materialene på overflaten i hulrommet så ut til å ha mindre betydning. Dette gjaldt både overflaten på baksiden av kledningen, og type vindsperre, sier Sjefforsker ved RISE Fire Research og professor ved NTNU, Anne Steen-Hansen til Brennaktuelt.
«Brannen i holrommet vart i mange av forsøka avgrensa av tilgangen på oksygen. Dette viser at tilgangen på luft i holrommet kan vera like viktig for å avgrense brannspreiinga som dei branntekniske eigenskapane til materiala inne i holrommet. Når holromsbrannen blir avgrensa av oksygentilgangen vil det bli danna større mengder brennbare gassar i røyken. Dette kan føre til at brannen kan spreie seg til andre stader dersom denne gassen tek fyr på nytt.», heter det i rapporten.
- Er resultatene noe dere tenker får konsekvenser for bransjen (produsenter av royalbehandlet kledning av tre o.l.)?
- Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette kan ha for produsenter, men det bør tas hensyn til geometri og samspill mellom materialer i hulrommet ved konstruksjon av fasader med trekledning, sier Steen-Hansen.
- Er det noe dere mener det er ekstra viktig å trekke frem fra rapporten?
- Samspillet mellom materialene i hulrommet med hensyn til branntekniske egenskaper og isolasjonsegenskaper ser ut til å ha betydning for brannspredningen, og er noe som bør undersøkes nærmere for trekledninger. Dette ble også påvist i fasadetester etter Grenfell-ulykken i 2017.
- Geometrien i hulrommet i testene var bestemt av lektingen (det ble testet med krysslekting og med vertikal lekting), og er viktig for ventilasjonen, og dermed hvordan brannen i hulrommet kan spre seg, avslutter Steen-Hansen.