159 mennesker mistet livet da det begynte å brenne på Scandinavian Star mens den var på vei fra Oslo til Frederikshavn 6. april 1990. En dansk-norsk dokumentarserie rettet i 2020 ny oppmerksomhet mot saken og tok blant annet for seg en rekke økonomiske forhold som de etterlatte mener aldri er blitt undersøkt grundig nok.
Den katastrofale fergeulykken har både vært gjenstand for flere rettsrunder og en rekke rapporter for å komme til bunns i hva som skjedde. I desember 2020 satte danske myndigheter i gang ytterligere en granskning, og mandag kom den første rapporten.
Den nye granskingen skjer etter at danske myndigheter har erkjent at dansk politi ikke gjorde en god nok etterforskning i 1990.
Den seneste rapporten konkluderer med at Søfartsstyrelsen, den danske varianten av Sjøfartsdirektoratet, skulle ha foretatt en såkalt havnestatskontroll i forkant av ulykken, men at dette ikke ble gjort. En slik kontroll er ment å kontrollere at skipets tilstand og utstyr er i henhold til internasjonalt regelverk.
Rapporten legger likevel til at Søfartsstyrelsen ikke brøt loven ved å unnlate å gjennomføre en slik kontroll i forkant av seilasen.
Moden for ny etterforskning?
Andre del av rapporten er ventet i første halvdel av 2023. Her vil man blant annet undersøke hvorvidt saken er moden for en ny etterforskning av politiet.
I 30 år har man diskutert hva dansk politi gjorde og ikke gjorde i månedene etter brannen i 1990. Mens norsk politi etterforsket selve brannen, skulle dansk politi se på eier- og forsikringsforhold.
En dansk trailersjåfør, som selv døde i brannen, ble siktet post mortem for å ha antent brannen. Han ble imidlertid aldri dømt.
Kilde: NTB-Ritzau