Det finnes ingen egne regler om grilling i boliglovene, men det finnes regler om å unngå å bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er unødvendig til ulempe eller skade for de andre beboerne. Brannfarlig grilling, for eksempel med mye flammer og varme nær vegg, eller stekeos og røyk som forsvinner rett inn i naboens soverom, må man derfor unngå.
- For å sikre «god grill-skikk» er det lurt å ta inn regler om grilling i husordensreglene, sier Line Bjerkek, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
- Da vil alle beboerne lett og enkelt se hva som er god og hensynsfull grilling og man unngår konflikter, sier hun.
I borettslag kan husordensreglene endres ved vedtak i styret, mens de i eierseksjonssameier må endres ved vedtak i årsmøtet.
Man kan tenke seg at forholdene i boligselskapet er slik at noe eller all grilling bør forbys, for eksempel i verneverdig bebyggelse, eller områder som er særskilt utsatt for ulempe eller skade av grillingen. Å bruke kullgrill på balkongen er brannfarlig og bør ikke være lov. De fleste tillater imidlertid bruk av elektrisk eller gass-grill på balkongen, skriver NBBL på sine hjemmesider.
Det viktigste er å vise hensyn
For å imøtekomme beboernes behov for grilling kan det være hensiktsmessig å etablere grillplasser på fellesarealer utendørs. I år er det også viktig å følge de til enhver tid oppdaterte retningslinjene fra myndighetene om smittevern for private sammenkomster, enten det skjer på egen balkong eller på boligselskapets fellesområde.
Noen boligselskaper legger ut informasjon om regler for grilling på sine nettsider, på en intern Facebook-gruppe, eller henger oppslag i gangen. Der kan man blant annet oppfordre beboerne til å tenke over hvor de plasserer grillen i forhold til vindretning med tanke på naboer, og hvilken type grill som er tillatt å bruke.
- Det viktigste er ganske enkelt å ta hensyn til andre og å fastsette retningslinjer som ivaretar brannsikkerheten og begrenser ulempene grilling i verste fall kan medføre – grillkos for deg kan bli til sjenerende grillos for naboen, sier Bjerkek til nbbl.no.
Fører til branner hvert år
– Hvert år fører grilling til branner og personskader. Derfor er det viktig å vise stor forsiktighet når man skal grille. For de som bruker gassgrill er det viktig at vedlikeholdet er i orden, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp til NTB.
- Stadig flere nordmenn bruker gassgrill - her er jevnlig vedlikehold og tilsyn nødvendig. Det er viktig at du sjekker at slanger og koblinger holder tett og at du passer på at gasslangen byttes hvert andre eller tredje år. Selve gassbeholderen må plasseres med litt avstand til selve grillen, slik at fett ikke kan dryppe på den, sier han.
Noen grilltips fra Norsk brannvernforening:
Gassgrill:
- Gjør deg kjent med bruksanvisningen for gassgrillen, og følg instruksjonene nøye.
- Unngå å sette gassflasken under grillen, men plassér den slik at du har lett tilgang til å stenge av gasstilførselen.
- Gassflasker med bulker eller rust må ikke brukes.
- Pass på at alle blussene er stengt før du åpner gasstilførselen på beholderen.
- Antenn alltid grillen med åpent lokk.
- Gassblussene og flaskeventilen skal være stengt når du har grillet ferdig.
- Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping.
- Oppbevar aldri ekstra gassflasker nær grillen.
Kullgrill:
- Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
- Vær forsiktig ved opptenning av grillen.
- Bruk tennvæske beregnet til grill, og bruk det kun til opptenning. Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
- Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange i nærheten av grillen.
- Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted.
Engangsgrill:
- Plasser engangsgrillen stødig på et ubrennbart underlag. Grillen blir svært varm på undersiden, og kan antenne eller skade underlaget.
- Etter at engangsgrillen er slokket med nok vann og avkjølt, skal den kastes i en grillkasse ment for brukte engangsgriller.
- Er det ingen grillkasse i området må engangsgrillen tas med hjem. Den bør stå utendørs natten over, før den kastes i søppelkassen.
- Det anbefales å bruke godkjente bål- og grillplasser i kommunen.
Kilde: NBBL, NTB, NBF