MSB (Myndigheten för samhällsskydd og beredskap), som er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sin svenske søstermyndighet, annonserer nå at branner i naturen fremover, kan oppdages ved hjelp av satellitter.
MSB har sammen med SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut), brann- og redningsetater og fylkesnemnder utviklet muligheten for å oppdage branner i naturen på et tidlig tidspunkt ved hjelp av disse satellittene. Allerede denne sesongen har det blitt oppdaget branner ved hjelp av satellittene.
– På denne måten øker muligheten for en rask og effektiv redningsaksjon, sier Leif Sandahl som er administrator ved enhet for naturulykker og beslutningsstøtte i MSB, til msb.no.
Varmere og varmere
Et generelt varmere klima gjør at sesongen for branner i skog og mark vil forlenges i både Norge, Sverige og andre land i fremtiden.
Samfunnets aktører trenger støtte for å forebygge, håndtere og oppdage mulige skogbranner. Det er på bakgrunn av dette at MSB og SMHI startet å utforske denne muligheten for tidlig oppdagelse av branner i skog og mark. Potensialet for teknologien er, akkurat som skogbrannfly, størst i tynt befolkede områder hvor sannsynligheten for oppdagelse er mindre fra mennesker.
Allerede i løpet av denne sesongen har det blitt oppdaget branner ved hjelp av satellittene. 9. mai ble det oppdaget en brann i Kosta i Lessebo kommune i Småland, rundt 30 minutter før alarmen ble mottatt på annen måte. I den innsatsen ble også to helikoptre for brannslukking fra MSB aktivert, kan Sandahl fortelle.
Ufyller hverandre
Satellittdeteksjon er en ny måte å oppdage branner på, men skogbrannovervåking med fly vil fortsatt bli benyttet og er også en veldig viktig del av overvåkingen. Det er kombinasjonen av dem begge som gir store forbedringer. I tillegg til satellitter og fly har publikum en viktig rolle å spille.
– Brann i naturen oppdages både gjennom skogbrannovervåkingsfly og satellittdeteksjon. Men som helhet er mennesker også en viktig del av det å oppdage branner.
- Oppdager du brann et sted i naturen bør du ringe 112 (som er det svenske nummeret for nødsituasjoner, der der er fare for liv, eiendom og miljø), sier Sandahl til MSB.
Fortsatt arbeid
I løpet av våren 2022 ble satellittdeteksjon satt i drift i det allerede eksisterende systemet «Brannfare skog og mark», som i dag benyttes av flere aktører.
Der kan brukerne få oversikt over de branner som oppdages, samt at meldinger sendes til kommunale redningstjenester. Utviklingen pågår fortsatt slik at deteksjonene i fremtiden vil generere alarmer direkte til redningstjenesten via SOS Alarm.
SOS Alarm innhenter data til handlingsplaner ved alarmer/deteksjoner fra redningsetatene i løpet av høsten 2022. Implementeringen forventes ferdigstilt senhøsten 2022.
Kilde: msb.se