Fra sanering til skadebegrensning

Tidligere har det vært fokus på at beboerne skulle raskest mulig tilbake til boligen etter en brann. De siste årene ser man mer på mulighetene til å sette i stand fremfor å rive hus og kaste møbler.

– Terminologien har endret seg fra saneringsfirma til skadebegrensningsfirma. Det er en del av et helhetlig, mer bærekraftig tankesett, sier Angell.

Et eksempel var en brann i en leilighet, der flotte gamle stoler var røykskadet og hadde noen brannmerker. Flammen hadde ikke trengt dypt inn, og etter god luktbehandling var stolene fullt brukbare.

Angell nevner et annet eksempel der det var skade på parkett i gulvet.

– Mesteparten av parketten var uskadet. Der kunne de skifte ut 10 kvm, i stedet for hele stueparketten på 50 kvm.

– Men setter pris på at skadebegrensingsfirmaet tar kontakt med oss dersom det er et omfattende arbeid å sette ting i stand. Da kan vi ta en risiko- og kostnadsvurdering – det er ikke alt som kan berges, sier han.

I 2021 begynte Tryg forsikring å dele ut bærekraftpriser til firmaene som klarer å reparer i stedet for å sanere etter en brann.

Bolig etter brann. (Foto: Aspray)

Bruk boligmappen aktivt

Endringene i avhendingsloven som trådte i kraft i januar 2022, skjerper kravene til dokumentasjon ved kjøp og salg av bolig. Angell anbefaler at boligeiere aktivt bruker Boligmappa.

– Boligmappa samler data og dokumentasjon om alle bygg og boliger i Norge på ett sted. Her finner du Hus- og hyttebyggere, elektrikere, rørleggere, varme, malere, produsenter og byggevarehus, bank og forsikring samt interesseorganisasjoner.

– Alt som skjer i bygget (i byggeteknisk modell) bør komme i Boligmappen. Man kan også egge føringer for håndtering av skader inn i Boligmappen. Er alle relevant informasjon på plass, kan man også bruke data og informasjon som finnes i det forebyggende brannsikringsarbeidet. Det vil underlette skadebegrensningsarbeidet, sier Angell.

Samme bolig etter skadebegrensning og rehabilitering. (Foto: Aspray)

Effektive rømningsveier?

Angell er opptatt av at håndverkere og entreprenører utfører skikkelig arbeid. Og når det gjelder brannsikkerhet er det essensielt at man kan bruke rømningsveiene.

– Det er selvsagt best om man kan unngå at det brenner. Men om ulykken er ute, er det viktig at man kan komme seg ut på en effektiv måte.

I et borettslag i Bergen er det rømningsvei via takterrassen. Problemet var at det bare var 5 mm fra nedre dørkant til terrassegulvet – som gjorde det svært vanskelig å få opp døren om det kom 10 cm snø i løpet av natten.

– Dessverre er det vel slik at de som har oppført bygget ikke visste om slike forhold. Men nå er dette utbedret av entreprenøren. Løsningen ble å senke deler av terrassegulvet 6–7 cm, det ble gjort på god estetisk måte, sier Angell.

Lars Angell fra  Tryg Forsikring skal holde innlegg på BFO-dagene, 13.–14. november.