Elbiler tar over både Norge, Danmark og store deler av Europa. Ergo blir det også stadig flere elbiler i parkeringshus og parkeringskjellere. Statistisk sett er det større risiko for at en konvensjonell drivstoffbil tar fyr, men økningen av elbiler er en utvikling man bør hensynta, da branner i litiumbatterier er betydelig vanskeligere å slukke. 

Siemens og Danfoss Fire Safety har kommet frem til en løsning som kombinerer deteksjon med røyk- og temperaturdetektorer og brannslukking med vanntåke, skriver Danske brann- og sikringsinstitutt (DBI). De har testet løsningen slik at selskapene har dokumentasjon på at den fungerer etter hensiktene.

– Siemens og Danfoss Fire Safety tok kontakt med DBI fordi de ønsket å demonstrere at kombinasjonen av moderne deteksjonsutstyr og høytrykksvanntåke, kan oppdage og hemme en elbilbrann i et parkeringshus eller parkeringskjeller, sier Thomas Davidsen, som har vært prosjektleder i prosjektet, og som jobber i Institutt for energi og transport ved DBI. 

- De ønsket at vi både skulle designe testoppsettet, beskrive suksesskriteriene og gjennomføre testen uten at de var involvert på noen måte, fortsetter han. 

Vi gjorde testen tre ganger med en ny Renault Zoe hver gang. Varmeutviklingen var imidlertid så sterk at testanlegget vårt fikk skader.

Rekonstruksjon av p-hus

Oppsettet til testen ble etablert i DBIs testanlegg ved RESC i Korsør. Rammen for testen var fraktkontainere som var satt sammen. Samme testinstallasjon har tidligere blitt brukt i et annet forsøk hos DBI; DBIs ELBAS-prosjekt (Electric vehicle fires at sea: New technologys and methods for fighting, containing and extinguishing car battery fires on board ships). 

I ELBAS ble testene gjennomført utenfor et skipsdekk, mens i denne testen var rekonstruksjonen i et parkeringshus.

 – Vi rekonstruerte et parkeringshus ved bruk av tre kontainere, der vi parkerte en bil i hver kontainer, forklarer Davidsen. 

- Den ene bilen var en brukt, men fint fungerende Renault ZOE plassert i midten av kontaineren med en konvensjonell bil på hver side med 60 cm mellom bilene. 

Anders V. Kristensen, prosjektleder i DBI, forklarer at bilene i testen ble parkert mot en vegg slik de ville vært i et parkeringshus. 

- På denne måten unngikk man at vinden kunne påvirke deteksjonen og vanntåken, sier han.

Selve testen

Det ble montert røyk- og temperaturdetektorer samt vanntåkeanlegg i taket over bilene i henhold til retningslinjene for disse, og suksesskriteriet ble satt slik at det fra detektering av batteribrannen og aktivering av vanntåkeanlegg skulle hindre en brannspredning fra den brennende elbilen til de to bilene ved siden av, i 30 minutter. 

DBI skriver at tidskravet ble satt på bakgrunn av at 30 minutter er en realistisk responstid for nødetatene til å ankomme stedet og begynne å slukke en elbilbrann. DBI innførte også en kort forsinkelse i spredningen av vanntåken, som ville tilsvart at det avhengig av bilenes plassering i forhold til pumpestasjonen – må bygges opp et trykk i rørene i et parkeringshus.

Hindret brannspredning i 30 minutter

Videre gjennomførte DBI opptil 100 ulike temperaturmålinger i og rundt den brennende elbilen for å overvåke varmeutviklingen fra brannen, som startet med en kortslutning av batteriet for å skape en såkalt «thermal runaway». 

– Vi gjorde testen tre ganger med en ny Renault Zoe hver gang. Varmeutviklingen var imidlertid så sterk at testanlegget vårt fikk skader, og i to av de tre testene skapte opphopning av røykgasser i kabinen fra batteriet en eksplosjon så kraftig at den blåste bort bakveggen. Det var en ny, viktig læring for RESC, sier Thomas Davidsen og fortsetter:

– Men i ingen av testene spredte brannen seg til de andre bilene i løpet av 30 minutter, og derfor ble prosjektet en suksess. Faktisk var de andre bilene i alle tre testene helt uskadde til tross for relativt voldsom brann og eksplosjoner. Siemens og Danfoss har fått dokumentasjon på at deres system – under de gitte omstendighetene – tjener sin hensikt.

Det var sterk røykutvikling under testene, og anlegget til DBI fikk også skader da det oppsto en eksplosjon.

I forbindelse med prosjektet har Siemens utarbeidet en rapport: Brannsikkerhet i parkeringshus med elektrisk kjøretøy.

Les artikkelen i sin helhet HER!