SINTEF skriver i en nyhetssak at folk ikke bør kvitte seg med juletreet ved å brenne det i peisen eller vedovnen. For det første vil et tørt juletre med kvae og harpiks utvikle mye varme når det tar fyr. Det i seg selv er et faremoment i forhold til at det kan begynne på brenne i skorsteinen.

SINTEF skriver at den kraftige forbrenningen gir høy temperatur, men samtidig også et luftunderskudd inne i ovnen. Dette skaper spesielt dårlige forbrenningsbetingelser, og resulterer umiddelbart i høye konsentrasjoner av uforbrente hydrokarboner, partikler, CO (Karbonmonoksid, kvelende), NH3 (Ammoniakk, etsende og irriterende), HF (Hydrogen Fluorid, etsende og irriterende), CHOH (Formaldehyd, irriterende) og HCN (Hydrogen Cyanid, giftig). Det sistnevnte er den farligste. SINTEF skriver at målinger gjort på forbrenning av granbar i en helt typisk vedovn i SINTEFs laboratorium viste konsentrasjoner på langt over 100 ppm. Kliniske tester viser at eksponering for konsentrasjoner på 130 ppm over 30 minutter er dødelig.

SINTEF skriver videre at også at barnåler har et mye høyere innhold av nitrogen enn greiner og stammevirke, og det kan føre til ugunstige forbrenningsbetingelser som kan danne flere ekstremt giftige, kvelende, irriterende og etsende gasskomponenter.

SINTEF skriver også at hvis man skjærer av greinene på treet, så kan stammen brennes. Hvis den er fuktig på grunn av at treet er nyhugget før jul eller at det har blitt vannet i jula, så bør trevirket tørkes før det brennes.

Kilde og mer informasjon:

https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/bioenergi/ikke-brenn-juletreet/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3