De siste årene har det vært en formidable økningen i salget av elsparkesykler og elsykler, og legger man til grunn tidligere anslag fra Transportøkonomisk Institutt, vil det vel være over en kvart million slike batteridrevne fremkomstmidler i bruk. Økningen må ses i sammenheng med at flere har skaffet seg slike fremkomstmidler under koronapandemien da kollektivtilbudet enten forsvant, var redusert eller frarådet. Utvalget hva angår pris og kvalitet har bidratt til å gjøre særlig el-sykkelen til allemannseie og helårsgeskjeft.
Kjølig vær reduserer kapasiteten til batteriet, gir mindre rekkevidde og oftere lading. Da bør man starte sykkelturen med romtemperert batteri, altså lade og oppbevare batteriet inne. Det vil gjøre at det tar tid før batteriet blir kjølt ned ute under bruk. Batteriet lader også raskere ved romtemperatur, men det er viktig at dette skjer under trygge forhold.
Økt antall og bruk gir også en økning i branner der lading av batterier er involvert. Selv om vi snakker om en andel branner i målestokken promille, så er dette branner som ikke likner noe annet. Batterier kan forårsake en brann som utvikler kraftig røyk og varme på kort tid. Når batterier (litiumholdige) først har begynt å brenne er det svært krevende å slokke brannen (såkalt «thermal runaway»), og noen av disse har blitt svært kostbare fordi hele huset har brent ned. Det hender også at batterier som ikke står til lading starter en brann, for eksempel utløst av en skadet litium-ion-celle etter et kraftig støt eller velt.
I Brennaktuelt 17. februar sier Bergen Brannvesen at de er oppgitt, og brannsjefen forbannet, over el-sparkesykkelselskapet Ryde etter den tredje brannen i deres lokaler på et par måneder.
Bergen brannvesen oppgitt over elsparkesykkelselskap
Tidligere var det slik at det folk eier, tar de godt vare på. Forbruksmønsteret har nok endret på folks holdninger til «ting», gir de en røffere behandling, og skader er nok ikke lenger bare leieprodukter til del. Selv om de omtalte brannene gjelder for «proffene» i salg- og utleiemarkedet, mengden og skadepotensialet stort, så er det behov for å bevisstgjøre den enkelte bruker og virksomhetsleder også.
De beste laderådene
Det absolutt beste rådet er å være våken og til stede når du lader. Da kan du oppdage, varsle, slukke og eventuelt rømme om det skulle ta fyr i batteriet. Å våkne opp av en hylende røykvarsler og røykfylt leilighet gir deg dårligere odds til å håndtere dette.
Brannfaglig Fellesorganisasjon har sett alvoret i dette, og har før årets sesong laget en kort og lettlest veileder;
Den kan også lastes ned som pdf-fil for oppslag i bedrifter og boligsameier e.l., der det foregår lading og oppbevaring.