Av Bryne Rør

Det er gjort et svært omfattende analyse- og planleggingsarbeid for å gjøre bygget best mulig sikret mot brann, både med tanke på de tekniske slukkingssystemene og arbeidsforholdene for brannmannskap. Det er også laget løsninger for å samle opp slukkevann slik at dette ikke renner ut og forårsaker miljøskader.

Hyppige branntilløp

– Vi er ganske sikre på at det var vanlige batterier som forårsaket brannen. Det er batterier i svært mye av det folk kaster, uten å være klar over det. Det brenner kanskje 2–3 ganger i uken, sier Olav Gingstad i IVAR IKS.

Da IVAR gikk ut på anbudsrunde med byggeprosjektet hadde de et absolutt krav: Dette bygget kan ikke brenne ned en gang til. Q Rådgiving og Norconsult fikk oppdraget med å prosjektere slukkings- og sikringsløsninger for brann i bygget.

– De har gjort en imponerende jobb, sier Ruben Skovgaard Slethei, daglig leder og sprinklerentusiast i Bryne Rør.

– Ettersorteringsanlegg for avfall har ekstremt høy brannrisiko. Siden det ikke fantes standarder eller veiledning for brannsikring av denne typen bygg, ble løsningen utarbeidet på grunnlag av analyser og scenariobasert prosjektering, sier Lars Ove Østrem, daglig leder og senior branningeniør i Q Rådgiving.

I tillegg til selve ettersorteringsanlegget ble det foretatt grundige vurderinger av omgivelsene. Det omfattet dialog med naboene, vurdering av avstander, vindretninger og tekniske anlegg i nærheten.

Komplett slukkesystem

Brannsikringen av ettersorteringsanlegget består av en rekke slukkeløsninger med automatisk sprinkleranlegg og automatiske vannkanoner som også kan brukes manuelt. Det er lukkede brannvegger som hindrer spredning av brann, og røykventilering som bidrar til redusert varme og bedre sikt for å gi bedre slukkeforhold. Det er dessuten eget vannreservoar med nok vann til å drive fullskala slukkearbeid i en time. Tidligere var det hverken sprinkler eller lukkede brannvegger i bygget.

Ansatte på anlegget har fått opplæring i slukking av mindre branner. Det er i tillegg utarbeidet rutiner sammen med brannvesenet. Og sist, men ikke minst, vannet som går med til slukkearbeid blir samlet opp slik at det ikke renner ut og skader miljøet.

Godt samarbeid

Olav Gingstad i IVAR IKS inspiserer det nye sprinkleranlegget.

SprinkTec står for montering av rørføringer, sprinklerhoder og ventiler, mens Bryne Rør monterer pumper og vannforsyningsventiler.

– SprinkTec har samarbeidet med Bryne Rør på flere store prosjekter, både lokalt og andre steder i Norge, og vi kjenner hverandre godt, sier Kurt Espeland, daglig leder i SprinkTec.

– Vi har også store prosjekter sammen i tiden som kommer, blant annet i Nord-Norge. IVAR-bygget er utfordrende med tanke på den store takhøyden på rundt 16 meter, noe som stiller krav til lifter og sikringstiltak, men det er slike store prosjekter vi liker best.

Arbeidet med ettersorteringsanlegget til IVAR startet i oktober 2024 og vil trolig fortsette ut 2026. Bryne Rør og SprinkTec har 4–6 personer kontinuerlig på prosjektet.

Slethei understreker at løsningen som er valgt bygger på svært grundige analyser, inngående kjennskap til et omfattende og komplisert regelverk.

– Jeg kan ikke se hva som kunne vært gjort annerledes og bedre. Så hvis dette brenner ned igjen, slutter jeg i bransjen! Med det teamet vi har med oss her tar vi gjerne lignende jobber igjen når som helst, sier han til slutt.