RISE Fire Research har analysert 152 dødsbranner i bygninger med til sammen 163 omkomne. Data ble hentet fra DSBs brannstatistikk, politiets etterforskningssaker og pasientjournaler.

– Hensikten med analysen er å få frem funn som kan hjelpe brann- og redningsvesenet og nasjonale myndigheter til å målrette det brannforebyggende arbeidet, sier Ann Christin Rognmo Olsen, fungerende avdelingsdirektør i DSB.

De siste 10-15 årene har antall brannomkomne vist en tydelig fallende trend. Denne nedgangen skyldes i stor grad målrettet samarbeid mellom brann- og redningsvesen, el-bransjen, forsikringsselskaper, bransjeorganisasjoner, frivillig sektor, kommuner og myndigheter.

– Mange aktører over hele landet jobber systematisk med å forebygge brann og medvirker sterkt til at vi har lave dødsbranntall. Men hvert dødsfall er ett for mye. Regjeringens målsetning om ingen omkomne i brann krever at samfunnet satser enda mer på brannforebyggende arbeid, særlig rettet mot utsatte grupper, sier Rognmo Olsen.

Så langt i år har 28 personer (17 menn og 11 kvinner) omkommet i brann (per 14. november 2024). Siden DSB startet registreringene av omkomne i brann i 1979 har det i snitt omkommet 59 personer hvert år.

Noen hovedfunn i rapporten:

– De fleste som omkommer i brann i Norge omkommer i bolig, og personer som bor alene og eldre er overrepresentert i dødsbrannstatistikken.

– For personer over 67 år er nedsatt førlighet, psykiske lidelser og røyking identifisert som de primære risikofaktorene.

– For personer under 67 år er risikofaktorene hovedsakelig psykiske lidelser, røyking og påvirkning fra rus og alkohol.

– Kroppsnære branner rammer hyppigere eldre og er ofte forårsaket av røyking.

– Åpen ild (for eksempel røyking og bruk av stearinlys) er den vanligste årsaken til dødsbranner.

– Mange dødsbranner har ukjent årsak. Det er sannsynlig at disse ofte skyldes elektriske årsaker og åpen ild.

– Dødsbranner skjer oftere i vintermånedene og oppstår ofte i stue og kjøkken.

– 33,7 prosent av de omkomne mottok hjemmetjenester, og blant de over 67 år var andelen 54,2 prosent.

Last ned rapporten her; analyse-av-doedsbranner-i-norge-i-perioden-2015-2020.pdf