MGP-finalen bød på et forrykende show med røyk- og pyroeffekter, i brannsikre omgivelser.
Fra Melodi Grand Prix 2019.

Brennaktuelt har tidligere skrevet om branningeniørstudentene som avdekket en del utfordringer med brannsikkerheten på konsertarenaene.

«Aspect OIL er et fantastisk verktøy som løser flere av våre utfordringer på prosjekter med scenerøyk og pyroeffekter. Vi trenger ikke koble ut systemet, men aktiverer kun pyro og scenerøykfunksjonen i det gitte tidsrommet. Med betjeningspanel kan vi enkelt styre aspirasjonsdetektorene og sørge for brannsikkerhet under alle arrangement. Vi er opptatt av sikkerheten til både publikum og arrangører, og den ivaretas best med en slik løsning.»

Gjennom en bachelor-oppgave så studentene på risikofaren ved at arrangementer som store konserter med mange deltagere ofte blir arrangert i idrettshaller, og der deler av brannalarmanlegget regelmessig er utkoblet. Personsikkerhet var et av stikkordene i oppgaven.

Denne problemstillingen vedrørende scenerøyk og pyroeffekter ved store arrangementer, der brannalarmanlegget ofte er utkoblet, er ulovlig og kunne ikke godkjennes for bruk i Europas største flerbruksarena, altså Trondheim Spektrum da denne arenaen skulle bygges i 2019.

Under byggingen ble brannsikkerheten høyt prioritert. Den nye storstua ville være vertskap for Melodi Grand Prix, som er kjent for ikke spare på verken pyro, røyk eller konfetti. For å få tildelt finale-arrangementet i 2020, måtte de forholde seg til lovpålagte krav om at branndeteksjon skal opprettholdes under alle typer arrangementer.

Fant løsningen i Trøndelag

El-entreprenør Vintervoll fikk ansvaret for å finne en løsning som tilfredsstilte kravene, løsningen og løsningen ble ASPECT OIL fra Elotec. Elotec er den eneste kjente europeiske produsenten, og de utviklet en aspirasjonsdetektor som man ikke trenger å koble ut under forestillinger med sceneeffekter.

Ved å sette anlegget i en tidsavgrenset «konsertmodus», kan aspirasjonsdetektoren skille mellom scenerøyk- og pyroeffekter og farlig brannrøyk. Denne løsningen gjør at man unngår uønskede alarmer, som kan skape panikk og ofte gjør det nødvendig å avbryte hele arrangementet. Systemet oppdager fortsatt brannrøyk og gir alarm om en reell brann oppstår, og på den måten ivaretas sikkerheten til publikum. Vintervoll og et titalls godt fornøyde el-installatører har nå levert løsningen på flere arenaer i Norge.

Flere røykbelagte arrangement

Melodi Grand Prix-finalen i Trondhem var en stor suksess, men dette var ikke Spektrums første arrangement med pyroteknikk og scenerøyk.

I november 2019 sørget danske Volbeat for bokstavelig talt første ildprøve med sitt forrykende sceneschow spekket med røyk og pyro. Trondheim Spektrum var da fullsatt for første gang og 12 000 publikummere fikk en trygg festaften, der brannalarmanlegget var i drift hele tiden.

- Vi var til stede på Volbeat-konserten og fikk blant annet se røykmaskiner og pyro som nådde helt opp til taket, forteller salgssjef Håkon Hammer i Elotec.

- Det hadde garantert utløst et vanlig brannalarmanlegg, sier han.

- Om publikum får vite at det er vanlig å koble ut brannalarmen på arrangementer med røyk og pyro, tror vi mange vil få en dårligere opplevelse, og i verste fall dropper å gå på konsert. Vi vil bidra til tryggere rammer på alle arenaer. Aspect Oil kan tilpasses både store og små lokaler, blant annet ønsker mange skoler og konserthaller denne ekstra tryggheten, forteller Hammer i Elotec.

Kan bli fatalt

Brann under store publikumsarrangementer kan fort få tragiske utfall og er arrangørenes mareritt. Det er ofte mørkt i lokalene og det oppstår lett kaotiske tilstander.

- Det er også kjedelig å få opplevelsen avbrutt på grunn av uønskede alarmer. Melodi Grand Prix-finalen var siste store publikumsfest i Norge før pandemien stoppet det meste. Når landet åpner opp og vi igjen skal stå sammen og nyte god lyd, lys og sceneshow må brannsikkerheten også være på plass. Det fortjener vi etter den lange pausen, avslutter Hammer.