– Det er en trygghet for folk i bygda at vi er sikret så godt vi kan mot brann, sier Steinar Grønn, kirkeverge i Sel kirkelige råd.
I tillegg til de nye slukkesystemene, har kirkene direkte varsling til brannvesenet. Etter at en mann forsøkte å tenne på Sel kirke ved hjelp av brennbar væske i mars 2020, ble det fortgang i planene om brannsikring. Bevilgningene kom på plass allerede senere samme året.
Da Dombås kirke ble påtent, også i 2020, ble den ble totalskadd innvendig.
Lavtrykk vanntåke-anlegg
– Det har blitt installert lavtrykk vanntåke-anlegg i kirkene og kapellet, sier Grønn.
Han forteller videre at anlegget er laget slik at det skal kvele flammene ved en eventuell brann. Vanntåka reduserer oksygenet i lufta og stopper effektivt branntilløp.
Dette skriver Riksantikvaren på sine hjemmesider om kirkenes nye anlegg:
"I noen tilfeller kan det være aktuelt å benytte vanntåkeanlegg, det vil si slokkeanlegg som bryter vannet ned i små dråper eller tåke. Vanntåkeanlegg reduserer vannmengden ved utløsning og fører dermed også til mindre skader på bygning og inventar. Rørene på vanntåkeanlegg er mindre enn på sprinkleranlegg og gir færre hull i bygningen. De blir derfor ofte mindre skjemmende i en verneverdig bygning. Samtidig kan et vanntåkeanlegg ofte kreve flere slokkedyser."
– Da vi vurderte ulike typer brannsikring, var det viktig for oss å bevare kirkekunst og annet som ikke ville ha tålt de mengdene vann et tradisjonelt sprinkelanlegg pøser ut.
Grønn forteller at de fine vanndråpene fra vanntåkeanlegget er spesielt egnet med tanke på vannskader som følge av at anlegget starter.
Det er godt at vi nå er sikret, i tilfelle det skulle skje noe. Det er uerstattelige verdier vi har i kirkene våre.
Denne typen anlegg har eksistert i en del år, og det var denne typen kirken fikk anbefalt da de forespurte vedkommende som jobbet med brannforebyggende arbeid i kommunen på det tidspunktet.
75 vanndyser og 40 detektorer
– I Sel kirke er det montert 75 vanntåkedyser fordelt rundt loft og krypkjeller og i alle hulrom i tillegg til de store rommene i kirken, sier Grønn.
Han forteller videre at det er rundt 40 optiske detektorer fordelt rundt i bygget. I tillegg til den innvendige sikringen i kirken, er det også flammedetektorer utvendig. Selve brannalarmsystemet har også blitt oppgradert.
I sløyfene med varme- og røykindikatorer må minst to løses ut for at anlegget skal settes i gang.
Utvendige flammedetektorer
Grønn forteller at Bjølstad kapell og Sel kirke var først ute med å tiltakene for bedre brannsikringen. Dette ble gjort i løpet av 2022. Da det ikke var midler til å gjøre alt på en gang, måtte Nord-Sel kirke og Heidal kirke vente til året etterpå. Disse ble ferdigstilt i april 2023. Til sammen har nå tre kirker og ett kapell blitt kraftig oppgradert med tanke på brannsikkerheten. Bjølstad kapell er fredet.
– Byggene har også fått utvendige flammedetektorer, og alle detektorene gir automatisk varsling til brannvesen, sier Grønn.
Skjult anlegg
– Anlegget både inne i og utenpå byggene er pent skjult. Dysene i taket er lakkert i en farge slik at de passer inn blant øvrige detaljer, slik at for publikum vil dette omtrent ikke synes, sier Grønn.
Med vanntåke, flammedetektorer og bedre brannvarsling, har nå uerstattelige kulturminner endelig blitt gjort mye tryggere for fremtiden.
– Det er godt at vi nå er sikret, i tilfelle det skulle skje noe. Det er uerstattelige verdier vi har i kirkene våre, avslutter Steinar Grønn, kirkeverge i Sel kirkelige råd.