Rekordmange nordmenn skal og har reist til utlandet på sommerferie i år. Men med åpne grenser og et samfunn tilbake til normalen, forventer politiet at boliginnbrudd vil øke til samme nivå som før koronatiden.

Tall fra SSB viser at 2,22 millioner nordmenn har vært på reise i minst ett døgn i første kvartal i år og Finn Reise har hittil i år hatt en vekst på 317 prosent sammenlignet med fjoråret, skriver NTB.

Tonje Reiten, leder for avdelingen for spesiell innsats i Oslo politidistrikt, forteller at nå som samfunnet er tilbake til normalen forventes det at også vinningskriminalitet og boliginnbrudd går tilbake til «normale tilstander».

– Vi tror at dette vil legge seg på ca. samme nivå som det var før koronaperioden.

Selv om Politiet de siste årene har sett en nedgang i antall grove tyverier i hjemmet, så oppfrodrer Reiten nordmenn til å ta forholdsregler.

Noen tips er å låse vinduer og dører og snakke med naboen om å ta inn post og å vanne planter.

Det er også lurt å sjekke at alle vinduer og dører er låst før du reiser bort, og bruk også noen minutter på å plassere verdisaker som sykler og sparkesykler o.l. som du har stående utendørs inne.

Ikke minst sikre boligen mot brann. Sjekk at røykvarslerne virker, og pass på at du har slått av elektriske apparater når du skal dra på ferie.

Ekstremvarme i Europa

Flere land i Europa har denne sommeren blitt rammet av kraftige hetebølger, og vi ser ekstremvarmen bre seg til mange flere land. Tusenvis har måttet evakuere fra den franske atlanterhavskysten på grunn av kraftige skogbranner, og i Spania slår meteorologene alarm om ekstremvarme i 16 av 17 regioner i landet.

Også Portugal, Storbritannia, Hellas og Italia har blitt rammet av hetebølgene. Enkelte steder har gradestokken krøpet opp på 40 grader og høyere. Skogbranner raserer natur og infrastruktur i store deler av Europa, og skaper også farer og begrensninger for ferieturistene.


Forholdsregler også på båtferien

Tall fra Finans Norge viser at det årlig brenner mellom 250 og 300 fritidsbåter i Norge. Brannvernforeningen sier at de frykter at mange båteiere tar for lett på vedlikehold av drivstoffanlegg, el-anlegg og annet utstyr som kan forårsake brann eller eksplosjon.

- Vi mistenker at særlig uerfarne båteiere mangler kunnskap og bevissthet i forhold til nødvendig vedlikehold om bord. Vi oppfordrer alle til å tenke på brannsikkerheten, sier avdelingsleder Mari Bræin Faaberg i Brannvernforeningen, i en pressemelding.

Hun opplyser at båtbranner ofte skyldes lekkasjer i drivstoffanlegg eller feil ved båtens elektriske anlegg. Dårlig lufting og manglende rengjøring i motorrom er andre kritiske forhold som kan føre til brann i fritidsbåter.

- Renhold og god lufting i motorrommet er veldig viktig. Det gjelder spesielt bensindrevne båter. Her kan drivstofflekkasjer på grunn av utette koblinger eller slanger medføre stor fare for både eksplosjon og brann, påpeker Faaberg.

- Alle som har sett plastbåter brenne vet hvor raskt slike branner kan utvikle seg til full overtenning. For å hindre katastrofe må brannen bekjempes i startfasen. Det forutsetter tidlig varsling og at personer om bord har slokkeutstyr lett tilgjengelig og kan bruke det riktig. Om en brann utvikler seg i et eksplosivt tempo kan det være mer fornuftig å evakuere enn å forsøke å slokke, sier Faaberg.

- I tillegg til et lett tilgjengelig brannslokkeapparat, anbefaler vi at alle båter som benyttes til overnatting har en fungerende røykvarsler.

- Det beste er om alle har på redningsvest når man er på sjøen. Ved rask evakuering for eksempel på grunn av en brann, er det ikke sikkert man rekker å finne fram vestene, sier Faaberg.

Ferie på hytta

For de som skal tilbringe ferien på hytta i sommer, så har Byggmax noen tanker om hva man ikke bør gjøre. De advarer nye hytteeiere mot å fikse alene på avsidesliggende hytter. Hytta kan ofte ligge et stykke fra folk og da er det ekstra viktig å tenke på sikkerhet, og hvis du først skal fikse alene bør du ta disse forhåndsreglene:

  • Ring en venn! Det er alltid best å være to. En god hyttenabo kan bli en venn for livet.
  • Sjekk utstyret. Mangler stigen gummiknotter? Står gardintrappen stabilt? Er sikkerhetsutstyret intakt?
  • Vær forsiktig i høyden. Stigen skal stå bratt og ha godt feste mot bakken. Halvparten av ulykkene med stiger skjer ved at bunnen glir rett ut, vekk fra veggen og raser nedover. Optimal vinkel er 75 grader. Flytt heller stigen ofte fremfor å lene deg ut. Husk at stige er en farlig arbeidsplattform, og er kun ment for lette arbeidsoppgaver. Bruk sikkerhetssele i høyden.
  • Pass på øynene. Bruk sveise- og vernebriller en gang for mye heller enn en gang for lite. Også når du skal sage.
  • Vær obs på brannfare. Feil i elektriske anlegg er en av de vanligste årsakene til brann. Ikke belast anlegget mer enn det er beregnet for.
  • Les bruksanvisningen. Kanskje særlig når du skal bruke elektriske apparater og verktøy.

Nye regler for campingfolket

For de som skal nyte sommeren på en campingplass, så er det greit å være obs på at det nå er nye krav til avstand mellom campingenheter og bredere branngater mellom parsellene. Dette skal sikre tryggere campingplasser. Det nye regelverket er enklere og tydeligere enn tidligere.

Kravene gjaldt fra 1. mars 2022, og allerede denne sommeren er mange campingplasser innrettet etter de nye reglene. Dette gjelder særlig for sesongcampingplasser uten faste installasjoner, som for eksempel strøm, vann og avløp.

På noen campingplasser betyr det at det er plass til litt færre gjester, og etter de nye reglene skal det være minst 4 meter mellom de ulike campingenhetene.

Dette gjelder for campingenheter opp til 75 m2 og som rager maksimalt 4 meter over bakken. For å skape gode rømningsveier skal plassen mellom campingenhetene være fri for hindringer.

-For sesongcampingplasser uten faste installasjoner som strøm, vann og avløp, vil kravet til 4 meter avstand gjelde allerede fra denne sesongen. I tillegg skal campingplassene deles inn i parseller. Mellom disse parsellene skal det være branngater på minst åtte meter, som skal hindre brannspredning hvis uhellet først er ute.

Og med alle disse sikkerhetsrådene tar Brennaktuelt sommerferie med god samvittighet. Ta vare på hverandre og sikkerheten hvor enn du ferierer, og ikke glem å nyte.