Det var i en loftsleilighet under oppussing det begynte å brenne. Ingen personer ble alvorlig skadet i brannen.
- Brannen startet i en leilighet i tredje etasje, og ble raskt varslet til brannvesenet som rykket ut med full styrke, sier Per Svanæs som er varabrannsjef i Fredrikstad brann- og redningskorps.
Brannmester, mannskapsbil, tankbil, lift og RVR-bil var raskt på plass på brannstedet.
- Vi rekvirerte også lift fra Sarpsborg som bidro til å sikre byggets sørlige ende, sier Svanæs.
Det blåste sterkt fra nord.
- Det var en gunstig vindretning. Røyken drev ut av byen, og vi unngikk å måtte evakuere andre berørte beboere, sier Per Svanæs.
Gode brannsikringstiltak
Brannvesenet i Fredrikstad har lenge jobbet med å gjøre den tette trehusbebyggelsen i Gamlebyen så brannsikker som mulig. Dette bidro godt til at brannen ikke spredte seg til andre deler av trehusbebyggelsen. Blant annet er det lokal brannvarsling i bygget med seriekoblede røykvarslere i alle etasjer, brannvegg mot nabo og vanntåkeanlegg på loftet på naboeiendommen.
- Vanntåkeanlegget ble ikke aktivert, men kun klargjort for. Vi hadde også mannskaper på naboloftet for å verifisere eventuell røyk, sier Per Svanæs.
I tillegg ble nabobygget trykksatt med vifter for å presse eventuell røyk ut av bygget.
- Vi hadde flaks med at gunstig vindretning hjalp til med å få bort røyken, sier Per Svanæs.
Det er montert 14 vanntåkeanlegg på åpne loft i Gamlebyen. Disse må tilføres vann med 4-14 bars trykk fra påkoblingsklo utvendig på bygningen.
Selv om brannvesenet lyktes med å forhindre spredning av brannen, så ble det brukt store mengder vann for å holde kontroll på brannen.
- Derfor må det nok påregnes en del vannskade i de underliggende etasjene, sier Svanæs.