I tråd med tidligere Brannsymposium hadde teamene også i år stor variasjon. Deltakerne fikk oppdatert seg på ulike emner som både er relevante for brannfaget og av stor betydning for brannsikkerheten i samfunnet.
Morten Ameln sa han var glad for at så mange hadde funnet veien til årets Brannsymposium, og at det er viktig for Firesafe å bidra til å spre kunnskap som vil føre til økt brannsikkerhet.
- Vi ønsker å skape bevissthet rundt hva som kan gjøres for å få bedre brannsikkerhet. Samfunnet er i stadig utvikling, og det kommer nye temaer til som har betydning for brannsikkerheten. Blant annet lading av el-biler og bruk av massivtre i høyhus. Det kommer også nye teknologier til som åpner opp nye muligheter. Vi vil være med å skape gode holdninger og ta ansvar, sa Morten Ameln.
Søknadspliktige tiltak
Årets Brannsymposium hadde derfor en spennende blanding av ulike temaer. Blant annet snakket Trond Andersen som er senioringeniør i Direktoratet for byggkvalitet om når brannsikringsarbeider i eksisterende bygningsmasse er søknadspliktige. Her gjøres det mye feil både bevisst og ubevisst, og ofte skorter det på hvem som skal ha ansvaret for oppgraderingene.
- Om et tiltak er søknadspliktig, så er det dagens regelverk som gjelder. Det er også viktig å beskrive ansvarsforholdene i byggeprosjektet, sa Trond Andersen.
Han mener også at brannrådgiverne bør være med å presentere brannkonseptet for de andre aktørene i prosjektet.
- Kommunene bør også i mye større grad kreve uavhengig kontroll av utførelse enn hva som er tilfellet i dag, sa Trond Andersen.
Han sa også at det er helt nødvendig med endringer i ordningen for sentral godkjenning, og at dette kommer i forbindelse med at Byggkvalitetsutvalget leverer sin rapport i februar neste år.
Bestillerkompetanse
Dette er også et vanskelig emne, og det får store konsekvenser for et prosjekt om dette ikke er tilfredsstillende ivaretatt. Håkon Winterseth som er faglig leder for Firesafe Consulting sa at byggeprosjekter er kompliserte, og alle systemer skal fungere sammen. Hvordan skal vi få sikret at innkjøpene blir riktige i forhold til det som er nødvendig?
- Altfor ofte er det for mye fokus på prisen, og hva får du når alt skal være billigst mulig? sa han.
Han understreket at behovet må kartlegges godt og grundig før man går i gang med et prosjekt. I tillegg slår han et slag for å benytte digitale verktøyer mer enn hva tilfellet er i dag. Da er det lettere å holde oversikten og se hvor det svikter.
- Dårlige bestillinger skyldes manglende kunnskap. Ofte forstår ikke bestilleren selv at han eller hun mangler kunnskap, og vedkommende tar heller ikke kontakt med faglig ekspertise, sa Winterseth.
Han sa at det også finnes mange underlige veiledninger på markedet, og at noen av dem er i direkte konflikt både med lovverket og kravene i standarder.
- På enkelte områder finnes det heller ikke standarder. Det åpner opp for mange ulike variasjoner. For eksempel gjelder dette rømningsplaner. Her er det mange forskjellige løsninger. Noen kaller rømningsplan, orienteringsplan og alarmeringsplan. Dette burde ha vært standardisert, og jeg vet at Standard Norge jobber med dette nå, sa Håkon Winterseth.
Massivtre
Teknisk sjef i Firesafe AS, Atle Killerud snakket om brannsikkerhet og høyhus i massivtre. Det er en utfordring at det ikke finnes presaksepterte løsninger for disse produktene, og heller ikke en egen teststandard for å teste gjennomføringer i slike konstruksjoner. Årsaken til at det ikke er mulig å få til felles krav til disse materialene er at brennbarheten både er avhengig av type treverk som er benyttet og type lim de er satt sammen med. Derfor må produsentene gjennomføre separate tester av de ulike trekonstruksjonene og hver type lim som er benyttet. Noen produsenter har gjennomført branntester av produktene sine.
- Vi ser en økende bruk av massivtre, og derfor er det viktig med et godt samspill og god planlegging mellom alle aktører som er involvert i slike byggeprosjekt for at brannsikkerheten skal bli ivaretatt, sa Atle Killerud.
Andre temaer
På Brannsymposiet fikk deltakerne blant annet også høre om tilsyn som virkemiddel, hvilken juridisk status standarder har sett opp mot lovverket, hvilke krav som finnes i TEK 17 når det gjelder universell utforming, hvordan kunstig intelligens kan brukes til å bedre brannsikkerheten i bygningene som bygges, hvordan man kan lade el-bilen trygt i garasjen, hvorfor isolering av ventilasjonskanaler har vært så problematisk og hvordan hverdagen til Oslo brann- og redningsetat vil se ut i fremtiden.
- Mye vil skje når det gjelder teknologi, og det vil påvirke hvordan brannvesenet jobber i fremtiden, sa Jon Myroldhaug som er brannsjef i Oslo.