En rapport fra Brandforsk i Sverige ser nærmere på verktøyet «Fire Impact Tool» som gjør at man kan sammenligne hvilke konsekvenser ulike typer innsats har på miljøet. Dette verktøyet gjør brannvesenet mer bevisst på konsekvensene av de ulike taktiske valgene de tar når de skal slokke en brann.
Verktøy i tre deler
Verktøyet Fire Impact Tool består av tre deler; brannmodellering, miljørisikoanalyse og livssyklusanalyse. Verktøyet baseres på resultater fra andre forsøk som er gjort tidligere. Når det gjelder brannmodelleringen så tar den utgangspunkt i to ulike branntyper - bygningsbranner og branner i kjøretøy. I begge modellene sammenligner man med hva som skjer om man ikke slokker brannene fullt ut, men holder dem under kontroll slik at de ikke sprer seg. I tillegg benytter man data fra tidligere undersøkelser av hva både røyken og slokkevannet inneholder av ulike stoffer.
Giftige stoffer fra slokkevann
Miljøanalysen ser på hva slags potensielt giftige stoffer slokkevannet sprer til overvann, grunn og grunnvann. Når det gjelder overflatevann, så beregner man hvor mye rent vann som er nødvendig for å tynne ut
Livssyklusanalyse
Når det gjelder livsyklusanalysen, så ser rapporten blant annet på hva erstatning av bygningene og det de inneholder vil bety av kostnader, destruksjon av slokkemiddelet, transportene av mannskap og utstyr til brannstedet, utslipp av røyk og hva som må gjøres av bearbeiding av kontaminert jord på brannstedet.
Sprinkleranleggs betydning
Rapporten ser også på hva det betyr å installere sprinkleranlegg i alle skolebygg ved å sammenligne kostnadene ved disse installasjonene sammenlignet med de miljøkostnadene som skolebranner uten sprinkleranlegg fører til.
Rapporten konkluderer med at det er et stort potensial for å videreutvikle dette verktøyet. Den har et eget kapittel viet nettopp hvordan nøyaktigheten kan forbedres, og hvordan man kan utvide bruksområdet for verktøyet.