Rapporten «Brann til jul» oppsummerer resultatene av en rekke eksperimenter med levende lys i tilknytning til juledekorasjoner. Forskningsinstitusjonen RISE Fire Research har gjennomført eksperimentene, som også er blitt filmet og vil komme til å deles i sosiale medier i tiden fremover.
Det er nettopp filmsnutter og bilder i sosiale medier der brannsikkerheten er fullstendig glemt, som har inspirert forskerne til å vise frem hvor livsfarlig det er å sette levende lys nært brennbare nisser og kranser.
Statistikk fra DSB (perioden 2016-2022) viser at desember er en av månedene der det forekommer flest branner i bygninger.
- Vi ser mange eksempler på brannfarlig julepynt i sosiale media, for eksempel adventsstaker med levende lys plassert i kontakt med brennbart materiale, sier Ellen Synnøve Skilbred, forsker og prosjektleder i prosjektet Brann til jul hos RISE Fire Research.
Rapporten Brann til jul kan du lese her.
Brannen vokste raskt
Prosjektet er finansiert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).
Forskerne har eksperimentert med og dokumentert hvordan dekorasjoner med levende lys kan antenne, og hvordan brannen kan spre seg. Eksempelvis testet de en adventsstake med bark, kvister og grener. «De levende lysene antente naturdekorasjonen og brannen vokste raskt. Under ett minutt etter at ballen av kvist hadde tatt fyr, var flammene over 30 cm høye, og da brannen var på sitt største var flammene omtrent 50 cm høye» heter det i rapporten.
Et annet eksempel er «Kronelys i borddekorasjon med mose». Rapporten beskriver hvordan hvert av kronelysene antente noe av mosen i nærheten: «Brannene i mosen utviklet seg sakte og kunne være både med og uten flammer (ulmebrann). IR-kamera ble brukt til å måle temperaturen i dekorasjonen underveis, og målte 330 °C i deler av dekorasjonen ca. 11 min etter at det første lyset antente mosen. Noen av sukkulentene brant med fyrverkerilignende smell og slynget ut glør.»
Testen ble avsluttet ca. 12 minutter etter at det første lyset antente mosen. Da hadde mosen nådd en temperatur på over 580 grader på noen steder.
Ønsker å motivere
- Ved å demonstrere mulige brannforløp i dekorasjoner med levende lys, håper vi å motivere flere til å lese råd om brannsikkerhet og følge dem, sier Skilbred.
Det ble også gjennomført småskalaeksperimenter for å dokumentere temperaturutvikling ved plassering av telys i grupper av ulik størrelse, og med ulik avstand mellom lysene.
Det viste seg at selv ved relativt små grupper av telys plassert tett, kan tilførselen av flere lys føre til høyere temperaturer i området nært lysene. Dermed øker faren for uønskede hendelser, som at nærliggende gjenstander smelter, blir svidd, eller i verste fall antenner.
Forskerne har følgende råd til alle som ønsker å komme seg gjennom jula på en mest mulig brannsikker måte:
• Tenk på brannsikkerhet når du pynter til jul, ikke kopier ukritisk fra andre.
• Unngå levende lys nær brennbart materiale. Dette inkluderer adventsstaken og juletreet.
• Bytt ut levende lys med LED-lys.
• Bytt ut brennbar pynt med for eksempel stein, glass eller keramikk.
• Forlat aldri levende lys uten oppsyn.
• Husk å teste og bytte batteri i røykvarslere.
• Følg sikkerhetsinstruksen på pakkene med levende lys.
• Ha alltid minst 10 cm avstand (eller det produsenten anbefaler) mellom telys.
• Velg stødige lysestaker.