Direktoratet for byggkvalitet arrangerer årlig en Fagdag om brann. I år hadde arrangementet rekordoppslutning. Over 120 personer ville høre om prosjektene som RISE Fire Research utfører etter oppdrag fra DIBK og DSB. RISE Fire Research har levert en rekke nyttige og interessante rapporter på løpende bånd i hele fjor høst om blant annet brannfare på avfallsanlegg, lagring av litiumbatterier og om det egentlig er nødvendig å brannisolere ventilasjonskanaler. De har også spennende rapporter på gang som øyeblikkelig blir lansert. Noen av disse fikk vi høre om på Fagdagen i går.
Elbiler
RISE har sett på elbiler og lading i flere tidligere rapporter. Nå har de konsentrert seg om det er brannfarlig å lade elbiler i parkeringsanlegg. Dette prosjektet følger i kjølvannet av at borettslag nå har plikt til å legge forholdene til rette for lading for beboerne.
- Det er ikke så mye statistikk å basere seg på. Det er ikke så ofte det brenner i en elbil, og det er svært få elbiler som har tatt fyr under landing. I BRIS er det heller ikke registrert om batteriet i elbilen har vært involvert i brannen, sa Are Brandt som er forsker ved RISE Fire Research.
Der hvor det har vært branner i forbindelse med lading av elbil, har dette skjedd ved bruk av skjøteledninger. Det har også skjedd at det har tatt fyr som følge av varmgang i det elektriske anlegget i huset. Elbiler skal lades i en egen dedikert kurs på anlegget.
- Man kan lade elbil på skjøteledning en kort stund. Men de elektriske anleggene er ikke dimensjonert for at man skal trekke ut mye forbruk over en lang periode, sa Are Brandt.
Ut fra det materialet som RISE har tilgjengelig, så konkluderer rapporten med at om ladestasjonene i parkeringsanlegget settes opp i henhold til de retningslinjer som gjelder for slike installasjoner, så er det ingen grunn til å si at risikoen for brann øker i parkeringsanlegget når ladestasjoner er montert.
Energistasjoner
RISE Fire Research ser også på sikkerheten på energistasjoner for hurtiglading og påfylling av hydrogenkjøretøyer. Dette ble satt på dagsorden etter eksplosjonen ved Sandvika i juni i fjor.
- Vi ser på ulike scenarier for de forskjellige energibærerne. Dette er et marked i vekst, så det er viktig at sikkerheten er ivaretatt, sa Ragni Fjellgaard Mikalsen som er forsker på RISE Fire Research.
FIRENWOOD
RISE Fire Research jobber også med prosjektet FIRENWOOD. Det menes mye og mangt om massivtre- og limtrekonstruksjoner, og det kommer ofte til opphetede diskusjoner når det gjelder brannsikkerheten. Prosjektet skal bidra til å roe gemyttene ved å spre kunnskap om disse materialene og hvor brannsikre de er.
- Det er mange kunnskapshull når det gjelder massivtre og limtre. Dette prosjektet skal se på brannrisikoen i disse materialene. Vi skal både ta for oss materialene, sammenføyningene og limtypene, sa Ragni Fjellgaard Mikalsen.
Prosjektet skal både finne metoder for å ivareta brannsikkerheten, se på brannutviklingen og brannegenskapene til massivtre og limtre. Det skal gjennomføres både små- og fullskalatester, og brannprosjekteringsmodellene skal forbedres.
Dette prosjektet er et samarbeid med flere internasjonale aktører.
For mer informasjon om prosjektet:
https://risefr.no/tjenester/forskning-og-utredning/firenwood
Brannhemmende produkter i trefasader
RISE har også sett på brannhemmende produkter i trefasader på eksisterende bygg. Dette prosjektet er gjort i regi av DiBK, og rapporten er øyeblikkelig klar. Blant annet går det på dokumentasjon av bestandighet og holdbarhet, samt hva det er som gjør at brannsikkerheten forringes ettersom årene går.
- Vi har også sett på nye metoder for hvordan vi kan bedømme bestandigheten og brannsikkerheten i treverk på for eksempel verneverdige bygg hvor det ikke bare er å sage av en bit av fasaden for å brannteste den, sier Ragni Fjellgaard Mikalsen.