I de preaksepterte ytelsene til plan- og bygningsloven kreves det at man skal ha 20 liter per sekund tilgjengelig i småhusbebyggelse eller 50 liter per sekund i annen type bebyggelse. Men er dette egentlig nødvendig? Kunne vi ikke ha klart oss med mindre mengder vann? Og hva er det som har fastsatt disse kravene i utgangspunktet? Kristian Hox som er seksjonsleder brann i COWI i Trondheim holdt et interessant foredrag om dette på BFO-uka 2019 tidligere i høst.

Unødvendige utgifter

Høye krav til slokkevann kan innebære at det brukes store ressurser på å bygge basseng som egentlig ikke er nødvendig. Det kan også bety at byggeprosjekter ikke blir realisert fordi kostnadene ved å legge forholdene til rette for å oppfylle kravene til slokkevann blir for høye. I tillegg er det et problem at store mengder slokkevann forurenser grunnen, og kan utgjøre en fare for drikkevannet enkelte steder.

Halvparten greier seg med tankbilen

Undersøkelser av innsatser har også vist at i halvparten av brannene brukes det kun vann fra brannbilens tank for å slokke brannen. Godt over halvparten i brannvesenet selv sier at dagens krav er tilstrekkelige til å få slokket branner. Et mindretall (rundt 20 %) sier at det er for lite vann tilgjengelig. Der hvor det har vært problemer med tilgjengelig slokkevannmengde er i forbindelse med branner utenfor tettbygde strøk, og hvor innsatstiden har vært lang.

Slokketester ved RISE Fire Research viser også at vannmengden kan reduseres ved å bruke nye slokkemetoder og bedre utnyttelse av vannet. Etter at TEK10 kom, er også mange bygg etter hvert sprinklet.

Sverige krever kun halvparten

Derfor er nok tiden moden for å ta en debatt om hvilke mengder slokkevann som bør være tilgjengelig i forbindelse med brannslokking. Ser vi til vårt naboland Sverige så er vannkravet halvparten av hva det er her til lands. Kunne vi også ha klart oss med halvparten? Og burde det vært et skille mellom relativt små bygg og større bygg i forhold til når kravet om 3000 liter per sekund burde gjelde? Det er mange interessante spørsmål å stille, mener Hox og mange med han.