Vi som jobber med brann og som jevnlig har frekventert ulike lekesentre med barna våre opp igjennom årene, har jo flere ganger stilt oss spørsmålet; hva om det begynner å brenne her? Hvordan skal jeg finne igjen ungene mine og få dem raskt ut blant flere hundre andre? Men så har jeg konkludert med at dette har nok sikkert de som har prosjektert lekelandet tenkt på. Nå viser det seg at det slett ikke er sikkert.
RISE Fire Research har akkurat publisert en rapport hvor de har sett på om disse sentrene er godt rustet både når det gjelder å forhindre brann og spredning av eventuell brann, røykutvikling, utvikling av høye temperaturer og hvordan folk skal komme seg ut under en brann. Oppdragsgivere var Direktoratet for byggkvalitet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Og RISE Fire Research har avdekket at her er det store mangler på flere viktige områder. Rapporten konkluderer med at:
«Aktivitetssentre generelt ikke kan sies å være godt rustet for å redusere risiko for antennelse og brannspredning, røykutvikling, utvikling av høye temperaturer og håndtering av evakuering ved brann. Dette begrunnes med at antennelseskilder, materialers brannegenskaper samt barns adferd ved brann i liten grad er risikovurdert eller dokumentert på en god måte.»
Brannfarlige materialer
For det første betyr det at materialene som er benyttet i innredningen og i klatrestativer ikke er ubrennbare. Det er mye plast- og oljebaserte materialer som både lett vil ta fyr og utvikle mye giftig røyk og branngasser. Årsaken til at det er så lite fokus på at polstring rundt leke- og klatrestativ ikke er ubrennbar, er at det regnes som innredning. Det stilles ikke tilsvarende brannkrav til innredning som til vegger, tak og dekker i en bygning som er en del av bygningskonstruksjonen. I og med at innredning ikke er en fast del av bygningskonstruksjonen, er det ikke ulovlig å bruke brennbare materialer i innredningen.
Deler av konstruksjonene i disse sentrene er også i materialer som vil svikte under en brann. Dette kan føre til at de faller ned, og skader personer som oppholder seg i lekelandet.
Brannenergi
I TEK er det krav til hvor stor en brannseksjon kan være før det er krav om at det skal installeres tekniske tiltak som sprinkler, brannalarm røykventilasjon og lignende. I denne forbindelse vil også brannenergi i seksjonen være et tema, og da skal innredningen og hvor brennbar denne er tas med i betraktning.
Se brannsikkerhet som helhet
RISE Fire Research skriver at man må se brannsikkerheten i en helhet i denne type objekt, og stille krav til at det kun skal brukes materialer som er vanskelig å antenne og som ikke vil bidra til omfattende og rask brann- og røykspredning. Det bør heller ikke benyttes materialer som blir deformert under en brann, slik at de faller ned og skader folk. Materialene bør heller ikke smelte eller dryppe.
I tillegg anbefaler RISE Fire Research at eierne av denne type virksomheter øker kompetansen sin om brannsikkerhet og hva som kan skje om det skulle ta fyr. Blant annet bør de skaffe seg bedre kunnskap om materialenes brannegenskaper, hvilke rømningsforhold det er i bygningen og hvilken antennelsesrisiko elektrisk utstyr og installasjoner i bygningen utgjør.
Bedre brannkonsepter
RISE Fire Research anbefaler også at brannkonseptet i mye større grad tar hensyn til hva en brann i et slikt lekesenter vil innebære i praksis. Da må både bygningens konstruksjon og innhold i form av klatrestativ, trampoliner og lignende legges til grunn i sikkerhetsfilosofien til bygningen som helhet. I tillegg må man i mye større grad ta hensyn til hvordan barn – og deres foresatte vil oppføre seg om det skulle begynne å brenne og at fluktveiene er komplekse og at forflytning gjennom et lekestativ tar mye lengre tid enn tradisjonell rømning rett ut av en bygning.
Usikkerheter ved rømning
RISE Fire Research skriver videre at det også råder usikkerhet rundt hvor lang tid det vil ta å evakuere et aktivitetssenter. RISE refererer til undersøkelser som er gjort som viser at folk gjerne rømmer sammen med de gruppene de ankom bygningen med. Det vil for eksempel si at ingen foreldre vil rømme lekelandet uten at de har funnet barnet sitt. Andre undersøkelser som RISE viser til har også konkludert med at barn ofte ikke reagerer på brannalarmen. Derfor kan man ikke gå ut fra at et barn vil skjønne at det raskt skal rømme ut når brannalarmen går. Noen vil fortsette å leke, og andre vil kanskje gjemme seg. Derfor er det bortimot umulig å beregne hva rømningstiden ut av et lekeland vil være. RISE skriver derfor at det er uklart hvordan man kan dokumentere at tilgjengelig rømningstid er lengre enn nødvendig rømningstid, inkludert sikkerhetsmargin.
Ledesystem
RISE Fire Research skriver at det i tillegg bør det gjennomføres bedre analyser ved fravik fra preaksepterte løsninger for ledesystem som også vil påvirke rømningstiden. RISE så mange eksempler på fravik, og de var begrunnet med at det ikke er behov for slikt ledesystem ettersom romvolumet er stort, og det er høyt under taket. Det vil dermed ta tid før det bygger seg opp et røyksjikt som er såpass tykt at det vil påvirke rømning til personer i fluktveiene. Samtidig argumenteres det for å fravike fra ytelseskravet om maksimalt 30 meter fluktvei fordi bygget er sprinklet, og at dette øker tilgjengelig tid til rømning. RISE skriver at dette impliserer at man antar at slokkeanlegget blir utløst før alle besøkende har kommet seg ut av bygningen. Og da må man også være klar over at slokkeanlegget kan bryte ned røyksjiktet og redusere sikten, også på gulvnivå, skriver RISE.
DSB vil føre tilsyn
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil nå be brann- og redningsvesenet å kartlegge lekesentrene de har i sine kommuner, og vurdere behov for tilsyn eller andre tiltak. Samtidig varsler DSB at de vil gjennomføre tilsyn med utvalgte aktivitetssentre.
– Lekeland og andre aktivitetssentre er en trygg og fin aktivitet, så lenge alt blir gjort etter boka. Etter å ha lest rapporten ser det imidlertid ut til at brannsikkerhet i for liten grad følges opp i planleggings- og driftsfasen. Det er bekymringsfullt, særlig med tanke på at brukerne av disse sentrene er barn som ikke er i stand til å vurdere risikoen, eller oppfører seg forutsigbart ved en evakuering. Derfor kan konsekvensene av en brann bli store dersom reglene ikke følges, sier Per K. Brekke, fungerende direktør i DSB i en pressemelding.
Også Direktoratet for byggkvalitet reagerer på det som RISE har avdekket.
– Bygg som oppføres skal ha tilfredsstillende brannsikkerhet for personer som oppholder seg i bygget. Når bygget er i drift, må de som driver lekeland eller aktivitetssenteret være spesielt oppmerksomme på endringer som kan påvirke brannsikkerheten i bygget etter prosjektering. Slike endringer kan være om det oppholder seg flere personer enn før i lokalene eller om innredningen påvirker rømningsforhold. Innredningen i lekeland gjør at fluktveiene ofte er mer komplisert enn i andre bygg fordi man både må bevege seg vertikalt og horisontalt for å rømme bygget, sier direktør Per-Arne Horne i DiBK i pressemeldingen.