I en undersøkelse gjennomført av Norstat for forsikringsselskapet Codan, opplyser ti prosent av norske menn at de i løpet av det siste året, på egenhånd har skiftet stikkontakter hjemme.

Mange fingernemme "handymen" i de tusen hjem, tenker at denne oppgaven er så enkel at de klarer det selv. Men reglene som bestemmer hva du har lov å gjøre helt selv, er klare som dagen og sier klinkende klart: Bytting av stikkontakter skal overlates til fagfolk!

– Du kan gjøre noe selv, men det er klare regler for hva du skal overlate til fagfolk. Blir det skade eller brann i noe du selv har installert, risikerer du et redusert forsikringsoppgjør, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Greit å bytte deksel

På nettsiden Sikkerhverdag.no informerer DSB om hva du har lov til å gjøre selv, og hva du må overlate til elektrikere med fagbrev. Her fremgår det blant annet at du har lov til å skifte deksel på brytere, koblingsbokser og stikkontakter.

– Det er forskjell på dekselet og hele stikkontakten, men ikke alle kjenner til at disse omfattes av forskjellige regler: Mens du kan bytte dekselet på stikkontakten selv, kan du ikke skifte hele stikkontakten på egen hånd, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan forsikring.

Det er først og fremst menn som bryter reglene ved å bytte stikkontakter selv. Mens ti prosent av norske menn oppgir å ha gjort dette de siste 12 månedene, er tilsvarende tall for norske kvinner fire prosent.

Har ulovlig monterte varmekabler

Én prosent av mennene i undersøkelsen oppgir også å ha koblet varmekabler til det elektriske anlegget det siste året.

– Én prosent kan høres lite ut, men en slik praksis innebærer at flere norske hjem har ulovlig monterte varmekabler, poengterer Richvoldsen.

DSB opplyser at mange tror de kan spare penger på å legge varmekablene selv, for deretter å be en elektriker om å koble det til det elektriske anlegget i huset.

– Ikke-faglærte har verken lov å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Det er bare fagfolk som kan gjøre dette, presiserer direktoratet.

De legger til at arbeid som ikke er fagmessig utført, kan føre til varmegang som igjen leder til brann. Hvis forsikringsselskapet kan bevise at det har vært ikke-faglærte på ferde, kan forsikringen forkortes. Da risikerer man å ikke få dekket skadene.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring, i et landsrepresentativt utvalg på 1000 respondenter. Respondenter som er elektrikere, er fjernet fra tallmaterialet.

Hva kan faglærte gjøre i egen bolig?

I enkelte tilfeller kan elektrofagarbeidere foreta arbeider på det elektriske anlegget hjemme hos seg selv, eller i egen fritidsbolig. Men man må imidlertid være sikker på at man innehar de rette kvalifikasjonene.

Den som skal ha det faglige ansvaret knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, må tilfredsstille minst ett av følgende alternativer:

  1. Ha relevant master- eller bachelorgrad, med minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning. Det er ikke krav til at denne personen skal ha fagbrev innenfor elektrofaget.
  2. Ha toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev, med minst tre års relevant praksis (ingeniør/tekniker/saksbehandler) opparbeidet etter endt utdanning.
  3. Ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.

Dette er en god pekepinn til de som fortsatt tenker at "Bytte stikkontakt? Lett som en plett! Dette fikser jeg selv!" Det kan nemlig bli dyrt.

Les mer om hva slags el-arbeid du kan utføre selv, på Sikkerhverdag.no.

Kilde: NTB og elsikkerhetsportalen.no