Murcia ligger i den sørvestlige delen av Spania, og er kjent for fuktige vintre og varme, tørre somre. Dette klimaet gjør området ideelt for jordbruk, spesielt produksjonen av frukt og grønnsaker. Men på sommeren er det også ideelt for skogbranner. I 2022 ble gikk 719 hektar skog opp i røyk og flammer i regionen.

Det året hadde Laura Ibánez Lopez allerede holdt på i tre år med den knallharde oppkjøringen for å bli brannbilsjåfør i regionen. I Spania er systemet slik at det plutselig blir annonsert når brannvesenet trenger folk, og da er det bare å være klar for en eksamen med leksikontykke pensum, i tillegg til fysiske og psykiske tester.

Laura Ibañez López er eneste kvinne blant 400 ansatte i brannkorpset Consorcio i Murcia.

I fjor fikk hun endelig tatt eksamen, og nå har hun nettopp startet som aspirant og blir formelt ansatt i vår.

Fristende turnusordninger

- Var det barndomsdrømmen som gikk i oppfyllelse?

- Nei, det var først i voksen alder at jeg bestemte meg for å prøve. Jeg studerte først kunst og jobbet som selvstendig næringsdrivende med design i Barcelona et par år. Det var dét som var drømmen, sier Ibañez.

- Men etter hvert fant jeg ut at dette var ikke så idyllisk og kult som jeg hadde sett for meg. Det var dårlig betalt, og jeg ble sliten av å hele tiden ha utallige halvferdige prosjekter på gang. For å ha en lønn å leve av måtte jeg jobbe fra mandag til søndag. Og det ville jeg ikke, for på denne tiden hadde jeg blitt bitt av klatrebasillen. Og det var gjennom klatringen jeg ble kjent med en haug med folk som jobber i brannvesenet, forklarer hun.

Ibañez fikk høre historier om et spennende yrke, og ikke minst turnusordninger som ga mulighet til å boltre seg i klippeområdene rundt byen.

- Jeg har alltid vært glad i spenning og aldri veket tilbake for utfordringer. Nå begynte jeg å spørre meg selv hva jeg ville ha gjort om jeg ikke hadde studert kunst. Så kastet jeg meg uti det. Jeg jobbet knallhardt i seks måneder for å spare penger, slik at jeg kunne dedikere meg til forberedelsene til å bli brannkonstabel.

Lang vei å gå

For å bli offentlig ansatt i Spania må du gå gjennom noe som heter oposiciones. Dette er en utvelgelsesprosess, som varierer noe fra yrke til yrke, men prosessen går omtrent slik; Først må den offentlige enheten (for eksempel brannvesenet i en region), lyse ut et antall ledige stillinger, kvalifikasjonskrav, tema man må studere og evalueringssystem. Men man må alltid starte lesingen og de fysiske forberedelsene lenge før stillingene lyses ut. Eller for den del, før man vet hvor i landet arbeidsplassen eventuelt blir.

- Jeg studerte temaene og trente som en gal i alle disse årene som om jeg skulle ha eksamen dagen etter, sier Ibáñez.

Jeg studerte temaene og trente som en gal i alle disse årene som om jeg skulle ha eksamen dagen etter.

- Dyrt er det også, for konkurransen er knallhard og det er de som har forberedt seg best, psykisk, fysisk og kognitivt, som blir tatt opp i brannkorpset.

Laura Ibañez López ga seg som designer i Barcelona og satset alt på å bli brannbilsjåfør.

Samtidig som hun trente og leste tok hun førerkortet for lastebil. Det var brannbilsjåfør hun ville bli. For å klare seg økonomisk jobbet hun på en bar i helgene.

- Hvor kostbart dette er kommer an på hvilket akademi du velger for å hjelpe deg med forberedelsene, om du får skader underveis og om du hyrer inn en personlig trener. Jeg hadde min runde med skader på grunn av overbelastning i skulderen og beinet. 

- Min personlige trener var en kommandør i det interkommunale brannkorpset, som trener opp kandidater på fritiden sin. Jeg fikk ham anbefalt av en kompis, og er veldig takknemlig for den hjelpen jeg fikk. Treneren tok virkelig oppgaven på alvor og gjorde en kjempejobb for at jeg skulle komme meg gjennom dette.

Luker ut de som ikke duger

Veien mot ansettelse går gjennom flere faser. Den første delen handler om fysiske prøver, som involverer hangups, løping, svømming, og armhevinger. Den andre er en skriftlig eksamen der kandidatene blir prøvd i matematikk og ett av rundt førti forskjellige tema som spenner fra grunnlovskunnskap til administrativ inndeling i kommunen, trafikklovverk, skogbranner, og brannvesenets kjøretøy. Til slutt kommer de psykiske testene der de luker ut de som ikke takler klaustrofobiske, høydeeksponerte eller andre stressende situasjoner.

- For første gang i historien var det så mange som strøk på eksamen, at de ikke greide å dekke alle stillingene de hadde lyst ut, forteller Ibañez.

- Er det de samme kravene til kvinner og menn på de fysiske prøvene?

- Prøvene er identiske. Damer må ta like mange repetisjoner på armhevinger og hang-ups, og vi må løpe og svømme like langt. Men vi kvinner har andre tidskrav på distanseøvelsene.

Godt mottatt

Murcia er en av de 19 autonome regionene i Spania, og brannvesenet er organisert i tre, ett for hver av de to størst byene, Murcia og Cartagena, og ett for de ytterligere 44 kommunene. Det er i dette siste korpset, som kalles Consorcio, at Laura Ibánez nå har begynt å jobbe. Der er hun den eneste kvinnen blant 400 menn. I byene Murcia og Cartagena fikk de sine to første kvinnelige brannbilsjåfører i henholdsvis juni 2022 (Irene Sánchez) og mars 2023 (Isabel Serrano).

Damer må ta like mange repetisjoner på armhevinger og hang-ups, og vi må løpe og svømme like langt som mennene.

- Hvordan føles det å være historiens første kvinne i brannvesenet i Consorcio?

- Først og fremst en voldsom lettelse over å ha bestått. Jeg hadde jo kuttet ut jobben, og satset alt på dette, og det var ikke opplagt at jeg skulle lykkes. En slik prosess vet man når starter, men ikke når slutter. Du risikerer å holde på i årevis med forberedelser og så kan det være du aldri blir brannkonstabel. Etter lettelsen kom den store tilfredsstillelsen. Drømmen var gått i oppfyllelse. 

Klatreerfaringen kommer godt med i arbeidet som brannkonstabel.

- Hvordan har du blitt tatt imot som kvinne i et så mildt sagt mannsdominerende miljø?

- Akkurat det spørsmålet er det mange som stiller meg. Faktum er at jeg er blitt tatt imot like bra som enhver av de andre aspirantene. Etter å ha vært her en måned må jeg bare si at det er et fantastisk fint arbeidsmiljø. Jeg har ikke opplevd en eneste antydning til mannssjåvinisme, sier 31-åringen.

- Har du hatt noen tøffe oppdrag siden du begynte?

Ibañez forteller at hun ikke har opplevd en eneste mannssjåvinistisk kommentar siden hun begynte som aspirant for en måned siden.

- Det har ikke vært noen virkelig store hendelser, altså. En og annen pipebrann og en bonde som mistet kontrollen da han brente opp greiner på olivengården sin. Brannen spredde seg til nabogården, men vi fikk slokket ganske kjapt. Når det er sagt så er jeg forberedt på at det kan bli sterke inntrykk. Erfarne kolleger snakker ganske åpnet om at ting kan bli ganske tøffe rent psykisk, og gir gjerne råd om hvordan man kan ha noen strategier klare. 

- Men hvordan man møter traumatiske opplevelser er ganske personlig, og kan nok ikke læres på forhånd. Man må oppleve dem og så finne måter å takle dem på, avslutter Ibañez.

Her kan du lese historien om diskotekbrannene i Murcia i oktober