Brenner ubeskyttet massivtre gjennom til slutt?
Det kan det, men mest spennende fra forskning siste fem år går på å finne vilkårene for selvslokking etter at inventar er utbrent. Da dette ble konstatert i flere tester ble aktiviteten intensivert for å avklare hvordan og når det skjer. Noen brikker er på plass allerede, og flere regner med dimensjoneringsregler om ikke lenge. Da kan en sannsynlig fjerne enda mer gips, og i visse rom tillate at tre er eksponert på alle veggene. Krav er blant annet at krysslimt massivtre ikke delaminerer, og det krever bestemte typer lim. Videre må vi hensynta brannventilasjon, romgeometri, brannenergi i rom samt bidraget fra massivtre inntil selvslokking og lignende.
Klarer ikke massivtre bæring?
Massivtre som oppføres i henhold til regler for gipsbeskyttelse er selvsagt utmerket som bærende system. Det gjelder også bygg som senere kan oppføres helt eller delvis med eksponert tre i henhold til ventede byggeregler for selvslokking som hindrer kollaps. I USA og Canada ble det i 2015 innført preksepterte regler for bæring med massivtre som oppdateres neste år. Massivtre bærer last - og har ikke minst bærekraft i kretsløpet.
Massivtre er robust i brann
Brann antenner, sprer seg og brenner forutsigbart. Når forkulling går dypere enn 7-12 mm er kullaget meget effektiv beskyttelse av friskt tre bak. Parkeringshus-brannen på Sola hadde stål for å tåle brann i 10-15 min før svikt. Parkeringshusene i massivtre kan tåle slik brann 5-10 ganger lengre, når horisontal spredning er ivaretatt.
Etterslokking av brann inne eller ute er effektivt for brannmannskap, fordi massivtre er homogent og ikke skjuler brann.