Så langt i år har 39 personer omkommet i brann - 24 menn, 13 kvinner og to ukjent. På samme tidspunkt i fjor var det 37 omkomne fordelt på 20 menn og 17 kvinner, i følge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). (Tallene er oppdatert 19. desember 2022).
I 2021 omkom i alt 41 personer i brann, fordelt på 23 menn og 18 kvinner.
Juleuka blir omtalt som årets mest brannfarlige uke, med overhyppighet av dødsbranner i forhold til året totalt fra lille julaften til nyttårsaften.
Tall fra DSB viser at to personer omkom i boligbranner i desember i fjor, og i gjennomsnitt har seks personer dødd i branner i desember de siste fem årene.
Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at cirka 75 prosent av dem som omkommer i brann er i disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.
Vår oppfordring er at alle våre årvåkne lesere, som er opptatt av og jobber i brannfaget, tar en ekstra titt hos de man vet ikke har brannsikkerhet som høyeste prioritet i julestria, og sjekker at blant annet røykvarslere har batteri, at nødutganger er fri for hindringer og at alle farlige juledekorasjon er kassert.
Noen tips for å unngå julebrann er:
- Ikke bland levende lys, fyring i ovnen og matlaging med mengder alkohol
- Ikke la små barn og kjæledyr være alene rundt levende lys og brennbare dekorasjoner
- Ikke la stearinlys stå på i rom du ikke oppholder deg i
- Følg med når du lager mat og ha det ryddig rundt platetoppen
- Ha et brannteppe og en skumboks i nærheten av komfyren når du lager mat
- Komfyrvakt kan være redningen
- Komfyrvakt er en god løsning for å få bukt med tørrkoking.
Sist men ikke minst: har dere lesere noe på hjertet som dere mener vi bør skrive om i det nye året, så blir vi takknemlige om dere tar kontakt. Vi høres neste år!
God jul og godt nytt år!