Møtet ble åpnet av Håkon Winterseth fra Firesafe. Han er en av initiativtagerne ved etablering av Brannforum Vest. Forumet har støtte fra BFO Brann.
Av Jan Eirik Schiøtz
Hovedombygging
Første innlegg var om: Brannsikkerhet ved hovedombygginger. Hvilke krav stiller Plan- og bygningsloven, og hvordan skal det dokumenteres? Det var Anne Katrine Bøe, seksjonsleder for brann og sikkerhet hos Rambøll, som holdt innlegget. Hun tok en mastergrad på dette temaet i vår. I dette arbeidet så hun at det er ulik praksis når det gjelder fortolkning av PBL og hovedombygging. Det gjaldt fortolkningspraksis mellom forskjellige kommuner, men også internt i en og samme kommune. Dette forholdet kan skape problemer for bransjen. I arbeidet med mastergraden så Bøe at rådgivere stort sett hadde gode kunnskaper om branntekniske forhold relatert til lovverket. Hos entreprenørene var kunnskapen ikke så god. Bøes konklusjon var at gode branntekniske løsninger var avhengig av rådgiverne. Ofte ser man ansvarlig for ombygging at det kan være vanskelig å få gode løsninger med standard løsninger, og at det er ønskelig med avvik fra forskrift og lov. I denne sammenheng så Bøe at det kan være forskjellig fortolkninger av muligheten til avvik. Hos noen kommuner er det avslag på alle slike søknader.
Hun så at unge rådgivere og saksbehandlere har god kunnskap om lovverket, men mangler erfaring. Erfaring er viktig i slike saker.
Et stort problem som myndighetene må rydde opp i er: Loven sier at det er mulig for å søke om avvik, mens forskrifter sier det motsatte.
Ofte mangler det kontroll på at utførelsen er i tråd med brannkonseptet. I denne sammenheng er dokumentasjon viktig. Bøe så at byggherrer ofte velger pris fremfor kompetanse, når de skal velge utførende. Det gir ofte dårligere brannsikkerhet.
I eksisterende bygg mente Bøe at det er mulig å oppnå kravene i brannkonseptet uten å gjøre byggetekniske endringer. Men en forutsetning for det, er at man setter seg inn i brannkonseptet.
Revidert utgave av eksempelsamlingen
Jon Adler Torp fra NKF (Norsk Kommunalteknisk Forening) Byggesak gikk gjennom aktuelle endringer i eksempelsamlingen. Målsettingen med samlingen er å hjelpe kommunene i å fortolke lovverket riktig. Sørge for at tiltakshaver evner å følge aktuelle forskrifter og få avklart hvilke tekniske krav som gjelder i de enkelte prosjektene.
Adler Torp fulgte opp diskusjonen om mulighetene til å søke om avvik. Ved tiltak under § 20-1 kan det gis dispensasjon, var Adler Torps mening. Det følger av forarbeidet til loven, hvis det kan dokumenteres at det gir økt sikkerhet i bygget. Forhold som kan være aktuelt å vurdere, er om bygget blir sikrere eller at det blir mer tilgjengelig. Det ble en del diskusjon om dette temaet. Adler Torp sa at tiltakshaver må være klar over at det er forskjell på dispensasjon og unntak.
Modul 2 i eksempelsamlingen behandler: Tekniske krav ved tiltak i eksisterende bygg. Slike tiltak kan gi økt ombruk av eksisterende bygg. Søknaden bør inneholde:
- Hvem er ansvarlig
- Når skal tiltaket gjennomføres
- Arbeid som er planlagt gjennomført
- Hvilke krav i TEK som blir berørt
Det kan være utfordrende å få gode løsninger for brannsikkerhet. Mange forskjellige løsninger er mulig, for å møte forskriftskrav.
Uansett hvilke løsninger som velges, må det dokumenteres at kravene til brannsikkerhet er ivaretatt. Oppstår det tvil om kravene er tilfredsstilt, kan kommunen kreve uavhengig kontroll eller føre tilsyn med prosjekterende og /eller utførende.
Håkon Winterseth kommenterte at det kun er krav til prosjekterende og ikke utførende når det gjelder branntekniske forhold. Han refererte til at bransjen har utviklet en standard, NS 3962:2021. Standardens målsetting er at det skal forhindres at det gjøres feil i byggeprosessen med hensyn til brannkonseptet og produksjonsunderlaget. Den ble publisert i juni i år. Winterseth viste hvor mange branner det faktisk er i Norge. For eksempel er det omlag 60 husbranner i uken, to skolebranner og i helsebygg omlag fire per uke. Tilsammen var det 23 branner per dag. En årsak til dette høye tallet mente Winterseth var at det mangler en felles plattform for kontroll av utførelse av brannsikkerhet.
Byggekvalitetsutvalget slo fast i en rapport at forsvarlig byggekvalitet ikke følges opp og kom med kritikk til ansvarsrettssystemet som ikke oppfyller lovkrav.
Brannetterforskning
Avslutningsvis ble det diskutert om etterforskning av branner er god nok. Det ligger mye læring i god etterforskning, som kan redusere sannsynligheten for brann i fremtiden. Riksadvokaten har uttrykt at det skal utføres etterforskning etter branner etter kravene i Plan og bygningslov og brannloven. Dette kravet fra Riksadvokaten blir sjeldent fulgt opp.
Bransjen og BFO Brann er opptatt av at det skal skje.