Trolig har det vært mange flere branner på avfallsanlegg enn de 141 brannene som er registrert i BRIS i perioden 2016 til 2019. For myndighetene er dette en uholdbar situasjon. Derfor tok Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Direktoratet for byggkvalitet og Miljødirektoratet kontakt med RISE Fire Research for å få kartlagt hva som gjør at det brenner så ofte på disse anleggene, og hva man kan gjøre av tiltak for å redusere antallet.

Brannårsaker

Rapporten til RISE peker på en rekke ulike brannårsaker på avfallsanlegg. Blant annet skyldes brannene kompostering (selvantenning), thermal runaway i batterier, friksjonsvarme ved kverning og menneskelig aktivitet.

Noe av det som ofte fører til brann på avfallsanlegg er at høyrisikoavfall som blant annet feilsorterte batterier har blandet seg inn i det ordinære avfallet. Også annen type elektrisk eller elektronisk avfall som har kommet inn blant papir, papp og kartong kan føre til brann. Ofte går det galt når dette avfallet kvernes, og gnister antenner papp og kartong.

RISE peker derfor på at blandet avfall (restavfall) bør vies spesielt stor oppmerksomhet for å redusere den totale brannrisikoen ved avfallsanleggene. Undersøkelsen deres viser også at farlig avfall ikke er noe problem når det gjelder branner på disse anleggene.

Tiltak må tilpasses lokalt

Det er eieren av anlegget som har ansvaret for å iverksette tiltak som vil redusere brannrisikoen. RISE skriver at det er store variasjoner i hvilke avfallstyper som håndteres på de ulike anleggene og hvor store anleggene er. Tiltakene må derfor være lokalt tilpasset utfra den virksomheten og den risikoen hvert enkelt anlegg har.

Lære og overføre erfaring

Brannvesenet bør være i tett dialog med eierne av anlegget, og gjøre seg kjent både med brannfarer og fysisk utforming av anlegget. RISE anbefaler også at myndighetene i større grad bør legge til rette for kunnskapsoverføring og læring etter branner på slike anlegg. Dette gjelder både for eiere og driftere av avfallsanlegg, men også brannvesenet som skal håndtere brannene på slike anlegg.

I og med at feilsorterte batterier ofte står bak branner på avfallsanlegg, så bør myndighetene og bransjen i fellesskap utarbeide en nasjonal informasjons- og holdningskampanje for å få folk til å skjerpe seg når det gjelder å kaste gamle batterier i søpla.

Slokkevann

RISE anbefaler også at vannforbruket under slokkearbeidet på branner ved avfallsanlegg reduseres. Dette kan gjøres ved å bruke slokketeknikker og slokketaktikker som gjør at mindre mengder vann blir nødvendig for å slokke brann i store masser. Det er imidlertid ikke uproblematisk å bruke for eksempel skum i slokkevannet. Skum reduserer vannmengden som er trengs for å slokke, men vil bidra til økt forurensing når det slippes ut. Derfor er det nødvendig med tydeligere innholdsfortegnelse i produktdatablad for skum for å kunne vurdere hvordan de påvirker miljøet, skriver RISE.

I tillegg skriver RISE at man bør fokusere på de deteksjons- og slokkeløsninger man har. Man bør stille seg spørsmål om de for eksempel varsler raskt nok, slokker på en god måte og om egnetheten er godt nok dokumentert.

Studere røyken

Vi vet at røyken fra branner på avfallsanlegg er giftig, men også her trenger vi mer kunnskap. RISE skriver at det for eksempel er behov for studier på kjemisk sammensetning av brannrøyk fra ulike typer avfall. I tillegg trenger vi å få vite mer om omfanget og spredning av brannrøyk, og hvordan slike branner påvirker miljøet rundt.

Forebyggende og skadebegrensende tiltak

Rapporten fra RISE Fire Research skisserer også en rekke tiltak som både kan forebygge branner eller begrense brannens skadeomfang og miljøpåvirkning. For eksempel bør man prioritere deteksjon og overvåking av avfallsanlegget. Da får man tidlig varsel om at det har oppstått et branntilløp. I tillegg kan det hjelpe å begrense mengder avfall på anlegget, og sørge for orden og ryddighet. De ansatte bør få god opplæring i håndtering av avfallet. Det bør også etableres en god mottakskontroll på anlegget, og slokkeutstyret må være tilgjengelig og riktig dimensjonert for anlegget. For å hindre at miljøgifter slippes ut om det skulle oppstå et branntilløp, så bør man etablere løsninger for å samle opp slokkevannet.

Kilde:

https://risefr.no/media/publikasjoner/upload/2019/rise-rapport-2019-61-branner-i-avfallsanlegg.pdf