De to diskotekene lå i samme bygning i Murcia på Costa Blanca-kysten. Det ene, Fonda Milagros, var særlig frekventert av latinamerikanere, mens det andre, Teatre, var en av byens mest populære nattklubber med sin dekadente barokkstil.

Det var i Teatre tragedien startet. Alle dødsofrene ble imidlertid funnet i nabodiskoteket.

Seks personer er nå siktet i saken.

- Hva var det som gikk galt i de fatale morgentimene 1. oktober? Veldig mye.

Diskotekene hadde en stengningsordre helt siden januar året før. Denne ble ikke etterfulgt av diskotekenes eiere, men heller ikke på noe tidspunkt fulgt opp av kommunens kontrollorganer. En fyrverkerimaskin ble brukt uten at minsteavstand til tak ble holdt. Nødutganger var stengt av kjetting og hengelåser. Evakueringsplan og varslingsrutiner sviktet totalt.

Brennaktuelt har trålet spanske aviser som referer til både politiets og det lokale brannvesenets rapporter. Her kommer historien.

Fyrverkerimaskin sannsynlig årsak

Like før klokken seks denne søndagsmorgenen var stemningen fortsatt på topp i begge de to diskotekene. På Fonda Milagros ble det feiret en bursdag, og på Teatre var dansen på sitt heftigste. Her foregikk festen med navnet «We are forever» der DJ-en jobbet så svetten silte. 

Fyrverkerimaskinen som hadde sendt gnister flere meter opp i lufta for å skape de riktige vibbene, hadde på dette tidspunktet vært slått av i tre kvarter. Men brannen hadde sannsynligvis allerede vært i gang minst like lenge, skjult i hulrommet mellom det falske og det opprinnelige taket over dansegulvet.

Politiets 77 sider lange rapport viser ifølge avisen EL País at brannen startet i diskoteket Teatre og at årsaken var uforsiktig bruk av en fyrverkerimaskin. Apparatet kalles en «kaldgnistmaskin».

Slike maskiner brukes i innendørsarrangementer, siden de ikke fungerer med tradisjonelle kruttbaserte pyrotekniske systemer. I stedet bruker de granulerte forbindelser av nitrocellulose som skaper en fyrverkerieffekt, men som avkjøles ved kontakt med luft.

Plattformen der DJ-en sto inne på Teatre var pyntet med fargerik kartong og bomull. Sikkerhetskameraenes opptak fra klokken 5.59 og gjesters mobilkamera på dette tidspunktet viser tydelige flammer i det falske taket i nattklubben, i spotlights og i høyttalere.

I instruksjonene til gnistmaskinen advares det om at gnistene kan nå en høyde på fem meter. Høyden og intensiteten justeres manuelt med fjernkontroll. Sikkerhetsavstanden til taket skal være minst sju meter. I Teatre-salen er ikke taket på noe sted høyere enn seks meter.

Elendig koordinering

Da brannen ble oppdaget inne på Teatre, startet de umiddelbart evakuering her. Ettersom diskotekene lå i samme bygning hadde de en felles evakuerings- og varslingsplan. Planen sa at hvis det oppstod brann i en av klubbene så skulle «ansatte og kunder, både fra det aktuelle etablissementet og det tilstøtende, varsles».

Jeg elsker deg, mamma. Vi kommer til å dø!

Men dette skjedde ikke. På Fonda Milagros gikk bursdagsfeiringen sin gang, helt til tung, svart røyk begynte å velte inn. Politiet mener brannen kunne endt uten dødsoffer om varslingsplanen var blitt fulgt korrekt. Det skulle gå tre minutter mellom evakuering ble satt i gang på Teatre, og samme prosedyre startet på Fonda Milagros.

Da flammene begynte å ta over diskotekene var det fortsatt mange mennesker innesperret inne i lokalet. Svært mange av gjestene er av latinamerikansk herkomst. I et TV-intervju dagen etter spiller en far av en lydmelding datteren sendte fra diskoteket. Faren gråter mens han sammen med seerne hører datterens beskjed «Jeg elsker deg, mamma. Vi kommer til å dø.»

Umulig å bremse

Brannvesenet kom til stedet like etter klokken seks om morgenen. Da hadde infernoet nådd slike dimensjoner at det var umulig å gå inn i lokalene. Brannen var ekstremt intens og temperaturen oversteg ifølge brannvesenets egen rapport 500 grader.

Rapporten sier litt om arbeidsforholdene: «Det var kort tid igjen til grålysning, og det var umulig å bremse brannen på innsiden av bygningen. Fasaden begynte å sprekke og det røyk ut fra sprekkene, det ble gitt ordre om å trekke seg ut, flytte bilene og opprette en sikkerhetssone rundt bygningen»

De fokuserte derfor på å prøve å kontrollere brannen og unngå spredning.

Etter en time prøvde brannmenn å ta seg inn på Teatre via nødutgangene på baksiden. De måtte gjennom en smal bakgate full av hinder, og bryte opp to dører som var sperret med kjetting og hengelås med rivningsverkøyet Halligan.

Klokken 08.27 var tre personer meldt savnet og brannkonstablene gikk inn på Fonda Milagros. Det var komplisert å lete blant murblokker, bjelker og andre bygningsrester, i et miljø som var svart av sot og røyk.

Det første dødsofferet ble funnet klokken 9.31. Fire minutter senere fant de ytterligere tre døde. Da de siste ofrene ble funnet var klokken blitt 13.30 på formiddagen. Leteaksjonen fortsatte også dagen etter, og på ettermiddagen den 2. oktober fant de en person i live.

Det var uansett nå klart at det som hadde skjedd var den dødeligste nattklubbrannen i Spania siden 1990, da 43 personer omkom i en brann på diskoteket Flying i Zaragoza.

Politiet har nå siktet de to diskotekenes eiere, kvinnen som hadde stedsansvar for diskoteket Teatre den aktuelle kvelden, arrangøren av «We are remember», samt eieren og den ansvarlige for scenefyrverkeriet.

Hadde stengningsordre siden januar 2022

Egentlig skulle ikke de to diskotekene ha vært åpne i det hele tatt. I juni 2019 informerte selskapet som eide lokalene kommunen om at de hadde delt lokalet i to. Denne endringen ble ikke akseptert av myndighetene, som mente at endringen var av en slik betydelig karakter at det krevde en ny lisens. Derfor ble det i januar 2022 utstedt en ordre om å stenge virksomheten. Selskapet anket, men fikk ikke medhold. I oktober 2022 ble det utstedt en endelig ordre om stengning.

Hverken den nåværende rådmannen eller den forrige ansvarlige har klart å svare pressen på hvorfor det ikke ble utført noen inspeksjon for å sjekke at stengningen faktisk ble gjennomført. 

"Det er umulig å vite om et lokale er åpent eller ikke, selv om det er en ordre om stengning", har den nåværende ansvarlige byråden hevdet. Kommunen legger skylden på selskapet for ikke å ha stengt når de fikk beskjed om det.

Det er umulig å vite om et lokale er åpent eller ikke, selv om det er en ordre om stengning.