En av de viktigste oppgavene for staten er å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet, men likevel oppfordrer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjennom Egenberedskapsuka fra 1. til 7. november, alle innbyggere til å kunne klare seg selv i eget hjem i minst tre dager. Fordi ikke alle kan få hjelp med én gang, ber DSB folk om å gjøre noen enkle forberedelser hvis det skulle oppstå en nasjonal krise.

De norske beredskapsaktørene er gode, men vi er et langstrakt land med relativt få innbyggere. Derfor må vi samarbeide for å få ut det beste av norsk beredskap, sier Elisabeth Aarsæther, som er direktør i DSB.

– Hvis du er forberedt i eget hjem, bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en krisesituasjon. I tillegg frigjør du myndighetenes ressurser til å håndtere hendelsen, sier Aarsæther i en pressemelding fra DSB.

– Norge er blant verdens mest stabile land. Men også vi og våre nærmeste må være forberedt på å miste tilgangen på viktige varer og tjenester, som strøm og vann, for en periode, sier hun.

Det viktigste er vann

Hendelser som omfattende strømbrudd, flom eller andre kriser som kan ramme viktig infrastruktur, kan ta tid å ordne oppi. Myndigheter og andre vil jobbe på spreng med feilretting og gjenoppretting, men det kan likevel være kritisk å være uten strøm, vann og oppvarming selv i noen få dager.

Selv om Norge er blant verdens mest trygge og stabile land må vi være forberedt på at også vi, og våre familier, kan miste tilgangen på viktige varer og tjenester for en periode, sier Aarsæther.

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise, er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og informasjon. Men tilgang på rent vann er noe av det viktigste i en krise. Ved hendelser der vannet blir avstengt eller så forurenset at man ikke kan drikke det, bør alle ha lagret noen dunker med beredskapsvann i boligen.

– Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. Hovedutfordringen for de fleste er vann. Vi anbefaler alle å lagre ni liter vann per person, sier Aarsæther.

Egen nettserie

I forbindelse med kampanjen har DSB laget en egen nettserie i arbeidet med å påvirke befolkningen til å være forberedt. Den helt nye serien Beredskapstroppen – avdeling Jordbærstien samt mer informasjon, kan du finne på: sikkerhverdag.no.

– Etter en lang periode med råd, regler og mange oppfordringer fra myndighetene, har vi valgt å bruke humor som virkemiddel. Vi håper denne serien, og ikke minst masse lokale arrangementer, kan bidra til at folk tenker gjennom sin egenberedskap, sier Elisabeth Aarsæther.

I tillegg vil det over hele landet være kommuner, sivilforsvarsdistrikter og frivillige organisasjoner som har utstillinger, quiz og stands med utdeling av brosjyrer for å sette søkelyset på egenberedskap.

>> Les mer om hvordan du kommer i gang med egenberedskap på www.sikkerhverdag.no